BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Credit pentru șomeri fără refuz

Afișează
Hora Credit
4.8
Hora Credit
Fără dobândă
Suma
până la 5 000 lei
Dobânda
de la 0 % / zi
Perioada
90 zile
DAE
0 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți
Avinto
4.8
Avinto
Fără dobândă
Suma
până la 5 000 lei
Dobânda
de la 0 % / zi
Perioada
31 zile
DAE
0 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți
CreditPrime
4.5
Credit Prime
Împrumut online
Suma
până la 15 000 lei
Dobânda
de la 0 % / zi
Perioada
30 zile
DAE
0 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți
Viaconto
4.8
Viaconto
Credit rapid
Suma
până la 4 000 lei
Dobânda
1 % / zi
Perioada
30 zile
DAE
426 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți
Viva Credit
4.8
Viva Credit
Credit rapid
Suma
până la 5 000 lei
Dobânda
de la 0,4 % / zi
Perioada
30 zile
DAE
0 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți
Credit Yes
4.5
Credit Yes
Fără dobândă
Suma
până la 15 000 lei
Dobânda
de la 0 % / zi
Perioada
365 zile
DAE
4 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți
Lunare
4.8
Lunare
Fără dobândă
Suma
până la 10 000 lei
Dobânda
de la 0 % / zi
Perioada
90 zile
DAE
0 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți
Axi Card
4.5
 Axi Card
Împrumut online
Suma
până la 4 000 lei
Dobânda
0,19 % / zi
Perioada
90 zile
DAE
72 %
Acesta este un credit cu cost ridicat. Dacă nu puteți

Întrebări frecvente

Împrumuturi rapide online pentru șomeri în România

În viața fiecărei persoane pot apărea situații neprevăzute care necesită investiții financiare urgente. Când suma necesară nu este disponibilă, un împrumut rapid — pe card sau în numerar — poate fi soluția. Astfel de servicii sunt oferite acum de multe instituții financiare nebancare (IFN), care propun o gamă largă de opțiuni cu condiții variate.

IFN-uri care oferă împrumuturi pentru șomeri:

  • Smile Credit: Credit online pe card. Dobândă 0% în primele 5 zile, apoi 1% pe zi.
  • Hora Credit: Împrumut rapid. Dobândă 0% în primele 7 zile, apoi 1% pe zi.
  • CreditPrime: Împrumut rapid pe card. Dobândă 0% în primele 30 de zile, apoi între 0.55% și 1% pe zi.
  • Ocean Credit: Împrumut fără dobândă pentru clienții noi. Dobândă variabilă în funcție de profil.
  • OkCredit: Împrumut rapid pe card. Dobândă 0% în primele 7 zile, apoi 1% pe zi.
  • Credit7: Împrumut rapid online. Dobândă anuală fixă între 45% și 50%.

Condiții generale și medii pentru împrumuturile destinate șomerilor

În general, înainte de acordarea unui împrumut, băncile cer potențialilor clienți să demonstreze locul de muncă și să prezinte documente care să ateste veniturile pe o anumită perioadă. Totuși, împrumuturile în IFN-uri pot fi obținute și de persoanele șomere.

Contractul semnat în cazul unui împrumut acordat unei persoane șomere include: Denumirea oficială a instituției, adresa și datele de contact; Suma împrumutului aprobată, în funcție de situația financiară a clientului; Perioada de creditare; Tipul ratei dobânzii (fixă sau variabilă, care poate fi ajustată periodic de către instituția financiară); Suma exactă a dobânzii care va fi aplicată, de exemplu, 25% pe an; Comisionul pentru administrare și procesare (de obicei, plătit o singură dată de către client); Modalitatea de îndeplinire a obligațiilor de către client; Posibilitatea sau imposibilitatea plății anticipate; Informații privind posibilitatea modificării condițiilor de creditare în perioada acordată.

De asemenea, documentul poate include scopul împrumutului și alte condiții, în funcție de serviciul oferit și cerințele specifice ale fiecărei instituții.

Factorii determinanți care vor fi luați în considerare la depunerea cererii

Factorii determinanți care vor fi luați în considerare la depunerea cererii, la fel ca în cazul persoanelor angajate, sunt:

  • Vârsta clientului (la momentul cererii și la încheierea perioadei de creditare)
  • Suma dorită a împrumutului
  • Perioada pentru care se solicită împrumutul pe card
  • Istoricul de credit

Românii care lucrează fără un loc de muncă oficial pot beneficia de împrumuturi în aceleași condiții ca și persoanele șomere. În ultima perioadă, tot mai multe bănci și instituții financiare oferă programe destinate acestei categorii de persoane, având în vedere că printre acestea se numără profesioniști din diverse domenii, precum tutori, programatori sau antreprenori. Aceștia au venituri stabile și relativ mari, motiv pentru care instituțiile financiare sunt interesate de acești clienți.

Având în vedere această specificitate, instituțiile financiare oferă condiții variate, iar pentru obținerea unui împrumut este suficient doar un act de identitate. Analizarea cererilor este efectuată într-un timp foarte scurt.

Restricții de vârstă pentru împrumuturi rapide în IFN-uri

Instituțiile financiare nebancare (IFN) pot stabili propriile restricții de vârstă, determinând vârsta minimă a clientului la momentul aplicării și data la care expiră contractul. În majoritatea cazurilor, împrumuturile pentru șomeri pot fi obținute deja de la vârsta de 18 ani, dar unele IFN-uri impun o limită de vârstă de 22–23 de ani.

Există excepții pentru tinerii care dispun de surse suplimentare de venit sau dețin proprietăți imobiliare. După analiza acestor factori suplimentari, banca poate aproba cererea, chiar dacă clientul nu a atins vârsta minimă. Singura condiție obligatorie este ca solicitantul să fi împlinit vârsta de 18 ani.

Limita superioară de vârstă poate varia și ea — în unele cazuri, împrumuturile sunt acordate persoanelor care vor putea rambursa datoria înainte de a atinge 60 de ani și de a deveni pensionari. În alte cazuri, pragul maxim este stabilit la 75 de ani. Clienții care nu se încadrează în intervalul de vârstă, inclusiv pensionarii, pot totuși să obțină aprobarea împrumutului.

Șansele de aprobare sunt mai mari în cazul unui istoric lung de colaborare cu creditorul. De asemenea, împrumuturile rapide online pentru șomeri pot fi acordate dacă există o relație de încredere între client și IFN.

În plus, există opțiuni suplimentare atunci când se intenționează obținerea unui împrumut garantat cu proprietate imobiliară. Aceste programe sunt disponibile doar pentru antreprenori individuali în IFN-uri.

Împrumuturile pentru persoane fizice garantate cu proprietăți imobiliare sunt interzise de lege în IFN-uri. În acest caz, împrumuturile ipotecare oferite de bănci sunt o alternativă mai potrivită, fiind disponibile și pentru șomeri în anumite bănci din România.

Garanția împrumutului în instituțiile financiare nebancare (IFN)

În ultima perioadă, garanția personală a devenit un mijloc popular de asigurare a obligațiilor financiare în băncile din România. Totuși, IFN-urile nu solicită garanții personale atunci când se acordă împrumuturi rapide online pentru șomeri, fără refuz, pe card sau în numerar.

Prin semnarea unui astfel de acord, banca se protejează împotriva riscului ca împrumutatul să nu poată respecta obligațiile financiare. În schimb, clientul beneficiază de susținerea unui prieten sau a unui membrу al familiei. Acordul de garanție personală este încheiat printr-un contract separat, care stipulează responsabilitatea completă sau parțială a garantului în cazul în care împrumutatul nu își îndeplinește obligațiile financiare.

Mai mulți garantori pot fi implicați, iar aceștia vor împărți responsabilitatea în mod egal, dacă nu sunt stipulate alte condiții în acordul cu instituția financiară. Pentru a deveni garant, o persoană trebuie să prezinte următoarele documente:

  • Buletinul românesc;
  • Adeverință de venit de la locul de muncă.

Diferențele dintre împrumuturile acordate șomerilor și alte tipuri de împrumuturi

Pe piața financiară din România, există numeroase IFN-uri care oferă împrumuturi rapide fără refuz pe card sau în numerar pentru șomeri. Înainte de a alege cea mai bună opțiune, este important să cunoașteți câteva detalii specifice ale acestor servicii.

Instituțiile financiare încearcă să minimizeze riscurile, așadar, atunci când aplicați pentru un împrumut într-o instituție mare, este posibil să trebuiască să dovediți capacitatea de plată, de exemplu, prin prezentarea unui garanții. Clienții care au utilizat recent serviciile IFN-urilor au șanse mai mari de aprobare, deoarece acest lucru permite instituției să facă evaluări corecte ale veniturilor și să confirme fiabilitatea solicitantului.

Limite și termene pentru împrumuturile acordate șomerilor

Suma de bani pe care un șomer o poate obține va fi mai mică în cazul în care creditorul nu poate evalua capacitatea de plată a împrumutatului pe baza documentelor relevante. De asemenea, perioada pentru care sunt acordate fondurile poate fi mai scurtă.

Împrumutul pentru șomeri, acordat doar pe baza buletinului de identitate, presupune, în medie, o rată de dobândă anuală între 5,5% și 27,96%. Suma aprobată poate varia de la 1000 lei până la 15000 lei, iar valoarea exactă depinde de mai mulți factori. Perioada de acordare a împrumutului va fi stabilită în funcție de programul ales pentru obținerea sumei împrumutate.

Cele mai avantajoase condiții sunt oferite clienților care, deși nu au un loc de muncă oficial, pot convinge creditorul de stabilitatea lor financiară și disciplina lor (capacitatea de a îndeplini obligațiile financiare).

Un rol important îl joacă istoricul de credit. Clienții care au demonstrat fiabilitate și au rambursat împrumuturi anterioare la timp pot beneficia de condiții mai avantajoase.

Uneori, băncile mari și IFN-urile oferă clienților posibilitatea de a solicita o carte de credit sau un împrumut, bazându-se pe caracteristicile pozitive ale consumatorului.

Cum să obțineți un împrumut rapid online pentru șomeri

Împrumuturile rapide online pentru șomeri pot fi obținute în două moduri: prin vizita personală la bancă sau IFN sau de la distanță, prin aplicația online. Depunerea cererii online economisește timp și simplifică semnificativ procedura.

Pentru a obține un împrumut online, este necesar să:

  • Completați cererea pe site-ul băncii sau IFN-ului ales;
  • Așteptați decizia prin telefon sau printr-un mesaj SMS;
  • Dacă cererea este aprobată, puteți primi banii fie în orice sucursală, fie prin transfer pe card.

Unele bănci sunt dispuse să emite un card nou clientului atunci când acordă un împrumut. În acest caz, va fi necesar să vizitați instituția financiară sau să așteptați curierul care vă va livra cardul cu suma aprobată. Cardul este predat clientului după semnarea documentelor corespunzătoare.

După aprobarea cererii și semnarea documentelor, suma convenită în contract este transferată pe card. De obicei, acest lucru se întâmplă foarte rapid — de la câteva minute până la o zi lucrătoare. Există și opțiunea de a primi banii în numerar, în funcție de instituția aleasă și de produsul solicitat.

Documente necesare pentru obținerea unui împrumut

Lista documentelor necesare pentru obținerea unui împrumut variază în funcție de programul ales și de instituția financiară. Singura cerință invariabilă este ca solicitantul să dețină un buletin de identitate românesc valabil.

Printre documentele suplimentare pe care banca sau IFN-ul le-ar putea solicita se numără:

  • Cartea de pensie (pentru pensionari);
  • Codul de identificare fiscală (CIF);
  • Permisul de conducere;
  • Adeverință de venit (conform formei stabilite de bancă);
  • Copia cărții de muncă (chiar dacă solicitantul este șomer în momentul aplicării).

Programele care necesită doar buletin de identitate sunt destinate, de obicei, sumelor mai mici și perioadelor scurte de acordare a împrumutului. De exemplu, împrumuturile de până la 500–1000 lei sunt acordate pe o perioadă de la 7 la 15 zile, iar dobânda (pe lună) poate ajunge până la 60%. În general, aceste produse sunt destinate unor sume care nu depășesc 6000 lei, iar durata împrumutului nu depășește un an.

Împrumuturi online pentru șomeri cu credite existente

După cum arată practica, este posibil să obții un împrumut chiar și atunci când ai credite neplătite. Un client care efectuează plățile la timp conform graficului stabilit sau care rambursează datoria înainte de termen, chiar dacă își pierde brusc locul de muncă, are șanse bune să obțină un nou împrumut.

Specialiștii recomandă să vizitezi personal instituția financiară și să te consulți cu un angajat responsabil de acordarea împrumuturilor. După ce îți descrii toate detaliile situației, poți alege opțiunea cea mai potrivită și să depui cererea. Reprezentantul instituției financiare îți va explica condițiile în care un șomer poate obține împrumutul necesar.

De asemenea, clientul poate fi notificat dacă, în bancă, începe să fie disponibil un serviciu care corespunde cerințelor sale. După un refuz inițial, consumatorul are dreptul să aplice din nou la aceeași instituție. După o perioadă, cererea repetată poate fi aprobată, iar clientul va aștepta doar transferul banilor pe card.

Avantaje și dezavantaje ale împrumutului pentru șomeri

Un avantaj incontestabil este absența necesității de a aduna documentele necesare pentru acordarea împrumutului. Pregătirea documentației necesită timp, iar în situații de urgență acest lucru nu este întotdeauna posibil.

Printre dezavantaje se numără condițiile de creditare mai puțin favorabile. Plățile suplimentare pentru cei care utilizează astfel de servicii pot ajunge să fie semnificativ mai mari. În plus, suma împrumutului și durata contractului sunt, de obicei, mai mici comparativ cu alte programe standard.

Atunci când este necesar un împrumut rapid pe card pentru șomeri, este foarte important să studiezi complet contractul înainte de semnare. Condițiile în care sunt oferite fonduri cu cerințe minime pot include clauze referitoare la obligații impuse, care sunt dificil de îndeplinit. Prin urmare, clientul trebuie să citească cu atenție fiecare punct al acordului. Acest lucru va ajuta la evitarea surprizelor neplăcute, cum ar fi comisioane suplimentare pentru notificările SMS sau pentru asigurare, la care clientul nu a fost de acord, precum și alte servicii suplimentare, impuse discret clientului.

Motivele refuzului

Instituțiile financiare și IFN-urile pot refuza o cerere de împrumut pe card pentru șomeri fără a specifica motivele. Uneori, clienții nu au nici cea mai mică idee despre ce anume a dus la refuzul cererii lor.

Așa cum arată practica, instituțiile financiare nu sunt de acord să acorde fonduri atunci când există îndoieli cu privire la posibilitatea ca suma acordată să fie rambursată. Acest lucru poate apărea din următoarele motive:

  • Neîndeplinirea cerințelor de vârstă (posibilul împrumutat este prea tânăr sau se află deja într-o categorie de vârstă înaintată);
  • Există o povară de datorii deja existentă;
  • Plăți restante pentru împrumuturi sau carduri de credit acordate anterior, indiferent de cauză;
  • Inexactități la completarea cererii, inclusiv erori sau greșeli tipografice în datele personale.

Chiar și după un refuz, banca va păstra informațiile despre cererea depusă. Nu este exclus ca, în viitor, clientului pot fi oferite alte condiții de creditare, inclusiv un împrumut pre-aprobat.

Semnificația istoricului de credit

Relațiile anterioare cu băncile pot juca un rol important în aprobarea unui împrumut. Dacă un client a reușit să obțină și să ramburseze cu succes mai multe credite, șansele de a încheia un nou contract cresc semnificativ.

Un istoric de credit negativ, dimpotrivă, poate deveni un obstacol serios și chiar cauza unui refuz, atunci când este necesar un împrumut pe card pentru șomeri online. Din cauza dificultăților întâmpinate de client cu ceva timp în urmă, instituțiile financiare refuză acordarea unui împrumut sau oferă condiții foarte nefavorabile. În astfel de situații, clientul se poate adresa unei instituții financiare nebancare (IFN).

Instituțiile financiare nebancare (IFN)

IFN-urile sunt dispuse să acorde împrumuturi persoanelor care nu au un loc de muncă oficial. Nu este necesar să se demonstreze venitul, de obicei fiind suficientă prezentarea buletinului.

IFN-urile colaborează cu persoane care:

  • Lucrează neoficial, având statutul de șomer;
  • În trecut ar fi putut afecta istoricul lor de credit;
  • Nu au o adresă permanentă.

Conveniențele relative ale acordării împrumuturilor „compensate” condițiile mai dure ale contractului. Clienții pot obține un plafon destul de mic, cu o rată a dobânzii foarte mare, incluzând dobânzi zilnice, și cu termene scurte de rambursare.

În cazul colaborării cu IFN-urile, plata suplimentară poate ajunge până la 365% pe an, însă după rambursarea împrumutului, clientul poate beneficia de condiții mai favorabile.

Protecția drepturilor clientului

Activitatea instituțiilor financiare nebancare (IFN) în România este reglementată prin Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare și prin Legea nr. 190/1999 privind creditul de consum.

Conform legislației în vigoare, în acest domeniu există o serie de restricții stabilite anterior de Banca Națională a României (BNR). Înainte de a încheia un contract cu o IFN, este important să verificați dacă aceasta figurează în registrul oficial al regulatorului. Doar organizațiile incluse în lista oficială a statului pot desfășura astfel de activități în calitate de persoană juridică.

Verificând informațiile pe site-ul Băncii Naționale a României, se poate fi sigur de legalitatea tranzacției. În cazul în care există suspiciuni cu privire la încălcarea drepturilor clientului, acesta poate depune o plângere sau o sesizare pentru a-și proteja interesele în situații litigioase.

Posibile încălcări

Împrumutatul se poate proteja în cazul în care compania încearcă să majoreze rata dobânzii maximă permisă sau începe să perceapă taxe suplimentare neprevăzute în varianta inițială a contractului. Drepturile pot fi apărate prin depunerea unei plângeri la Banca Națională a României (BNR) sau la asociațiile profesionale ale IFN-urilor.

Plângerile referitoare la calculul greșit al sumelor împrumutului și datoriei pot fi adresate și ombudsmanului financiar.

De asemenea, drepturile consumatorilor în acest domeniu sunt protejate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și de Consiliul Concurenței. Competențele acestora includ aspecte legate de publicitatea înșelătoare, neconformitatea clauzelor contractuale sau a termenilor ofertei, impunerea unor servicii suplimentare și inducerea în eroare a clienților cu privire la valoarea plăților.

Nuanele și capcanele acestui tip de împrumut

Băncile și IFN-urile (Instituțiile Financiare Non-Bancare) utilizează frecvent modele de scorare la evaluarea cererilor de împrumut. Ca urmare, decizia de aprobare poate fi luată automat pe baza informațiilor referitoare la:

  • istoricul de credit al solicitantului;
  • datele personale ale împrumutatului (acestea sunt introduse de către client în formularul de pe site-ul instituției înainte de a depune cererea);
  • mișcarea financiară a clientului (în cazul în care acesta are conturi la aceeași bancă sau a solicitat împrumuturi în trecut la IFN-uri).

În ultima vreme, băncile mari au început să integreze scorarea bazată pe informațiile furnizate de operatorii de telefonie mobilă. Astfel, instituțiile financiare obțin date suplimentare despre client, pe care le iau în considerare la evaluarea cererii de împrumut.

Metoda de utilizare a scorării se bazează pe corelațiile dintre anumite date sociale și factori specifici, cum ar fi existența unei diplome universitare, numărul de copii etc.

Atunci când clientul nu poate dovedi că este angajat sau că are un venit constant pentru ultimele luni sau pentru un an, este posibil ca cererea să fie respinsă automat. Totuși, dacă acesta se prezintă personal la bancă, același solicitant poate primi o recomandare despre condițiile care i se potrivesc cel mai bine și care program de creditare îi oferă cele mai mari șanse de aprobare.

Nuanele și ce trebuie să faci dacă nu ai bani pentru rambursarea împrumutului

O serie de factori pot crește semnificativ suma datorată și plățile lunare. De exemplu, dacă opțiuni precum notificările prin SMS și asigurarea sunt dezactivate, clientul va trebui să plătească doar o parte din datoria principală și dobânzile acumulate în perioada respectivă.

Pentru a evita cheltuielile suplimentare, este esențial ca împrumutatul să citească cu atenție contractul înainte de semnare.

Site-urile băncilor și IFN-urilor oferă calculatoare online care permit utilizatorilor să estimeze suma plăților lunare, în funcție de condițiile împrumutului.

Ce să faci dacă nu ai bani pentru rambursarea împrumutului

Se poate întâmpla ca un client să nu poată efectua plățile la timp din cauza unor schimbări în circumstanțele personale, cum ar fi pierderea unui bun, boala și cheltuielile pentru tratamente costisitoare sau alte dificultăți financiare.

Băncile și IFN-urile au condiții stricte pentru cei care nu își plătesc datoriile la termen. Împrumutații pot fi supuși unor penalități sau dobânzi suplimentare, care se adaugă la suma principală a împrumutului.

Experții recomandă că, indiferent de motivul întârzierii, să nu se amâne soluționarea problemei. Amânarea plății poate duce la implicarea agențiilor de colectare a datoriilor sau chiar la procese legale, care pot dura mult timp și pot genera costuri suplimentare.

Reglarea dificultăților financiare apărute

Cel mai bine este să contactezi imediat banca pentru a găsi o soluție de compromis. Angajații instituției financiare îți pot oferi mai multe opțiuni, printre care:

  • Vacanța de credit: Este posibil ca plata să fie amânată legal pentru o perioadă de timp, de obicei de unul sau două luni.
  • Restructurarea datoriei: În această situație, perioada de rambursare a împrumutului este extinsă, iar clientul va plăti o sumă lunară mai mică pentru a-și ajusta situația financiară.
  • Nou împrumut pentru achitarea vechii datorii: Uneori, clientul optează pentru obținerea unui nou împrumut pentru a închide datoria existentă. În anumite cazuri, banca poate accepta o reducere parțială a datoriei, dacă clientul este dispus să plătească o sumă fixă într-o singură tranșă.

Recenzii

Comparație de împrumut
Organizație de microfinanțare
Dobânda
Suma
Perioada
DAE
Hora Credit Hora Credit
de la 0 % / zi
până la 5000 lei
90 zile
0 %
Avinto Avinto
de la 0 % / zi
până la 5000 lei
31 zile
0 %
CreditPrime CreditPrime
de la 0 % / zi
până la 15000 lei
30 zile
0 %
Viaconto Viaconto
1 % / zi
până la 4000 lei
30 zile
426 %
Viva Credit Viva Credit
de la 0.4 % / zi
până la 5000 lei
30 zile
0 %
Credit Yes Credit Yes
de la 0 % / zi
până la 15000 lei
365 zile
4 %
Lunare Lunare
de la 0 % / zi
până la 10000 lei
90 zile
0 %
Axi Card Axi Card
0.19 % / zi
până la 4000 lei
90 zile
72 %

Cele mai mari IFN-uri din București