BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Moduri de optimizare a bugetului familial

Împrumuturi
Moduri de optimizare a bugetului familial
Cuprins
Experiență personală
Primii pași: începem să ținem bugetul
Noi priorități: planificăm cheltuielile
Moduri de optimizare a bugetului familial
Tipuri de buget familial
Trucuri și aplicații

Experiență personală

Andreea, soțul ei și fiul lor de doi ani sunt o familie tânără obișnuită. Le place să petreacă timp liber cu prietenii, să facă sport și să se distreze. Până la nașterea copilului, venitul total al familiei era puțin mai mult de 6000 de lei.

Doar 50% dintre familiile din România țin un buget familial, iar majoritatea planifică pe termen scurt, de la o lună la jumătate de an. Despre optimizarea bugetului nu s-a discutat.

Când Andreea și soțul ei au aflat că vor deveni părinți, banii au început să nu mai ajungă. Inițial, familia a atribuit acest lucru cheltuielilor inevitabile legate de medici, amenajarea camerei copilului și achiziționarea celor necesare: cărucior, pătuț, scaun auto și altele. Dar situația s-a agravat imediat după nașterea primului copil.

Primii pași: începem să ținem bugetul

Andreea și soțul ei își monitorizau cheltuielile folosind o aplicație pe telefon. Amândoi erau la curent cu cheltuielile celuilalt. După două luni, Andreea a calculat la ce anume cheltuiesc banii. Categoriile principale de cheltuieli au fost produsele alimentare, sănătatea și divertismentul, de care nu voiau să renunțe.

„Cea mai mare revelație pentru noi a fost suma cheltuită. Se pare că cheltuim o mulțime de bani pe mici cumpărături de 10, 30, 50 de lei, pe care le consideri neînsemnate, dar tocmai acestea sunt baza cheltuielilor. Și să continuăm în același stil – să cheltuim bani pe nimic – nu am mai vrut”, spunea ea.

Primul lucru pe care l-a făcut Andreea a fost să calculeze veniturile familiei și să scadă cheltuielile obligatorii, precum utilitățile, combustibilul, plățile pentru telefoanele mobile și vizitele lunare la medici și la sala de sport (decisese ferm să nu economisească la sănătate).

După aceea, s-au înțeles cu soțul ei că vor cumpăra produsele alimentare nu mai des decât o dată pe săptămână, într-un hipermarket, unde produsele pentru copii, cum ar fi scutecele, alimentele și îmbrăcămintea, erau mai ieftine.

„Am reușit să trăim doar din salariu o lună. În a doua lună, asigurarea auto a soțului s-a terminat și ne-am dat seama că nu luasem în calcul o mulțime de cheltuieli anuale. Trei zile am făcut lista, am amintit totul, de la taxe până la cumpărarea de haine noi și cadouri pentru zilele de naștere.”

Noi priorități: planificăm cheltuielile

Planificarea bugetului familial a făcut-o pe Andreea să se gândească tot mai mult la viitor. Astfel, au adăugat la cheltuielile anuale și asigurarea de viață a soțului, pentru că el era singurul care aducea venituri în familie.

Au adunat toate cheltuielile, le-au împărțit la 12 și au obținut suma pe care trebuiau să o economisească lunar. Pentru a fi mai greu să cheltuiască banii economisiți, au creat mai multe plicuri: „pentru mașină”, „pentru cadouri”, „pentru garderobă”, „pentru cheltuieli neprevăzute” (acesta se golea cel mai frecvent), „pentru taxe și plăți anuale”.

Moduri de optimizare a bugetului familial

Pentru a face bugetul echilibrat și transparent, primul pas este să analizați cheltuielile și să calculați unde cheltuiți banii în fiecare lună. Astfel, veți afla (sau veți confirma presupunerile) despre principalele categorii de cheltuieli și veți înțelege cum le puteți optimiza.

Cea mai frecventă categorie de cheltuieli sunt produsele alimentare. Calculați dacă, poate, ca și Andreea, ar fi mai convenabil să faceți o listă cu produsele necesare și să le cumpărați dintr-un hipermarket, decât să faceți cumpărături zilnice într-un magazin de lângă casă, unde aceleași produse sunt de obicei mai scumpe. Unii experți sugerează să fotografiați frigiderul înainte de a merge la cumpărături, pentru a nu cumpăra lucruri inutile.

Pentru a păstra economiile, se poate folosi metoda Andreei (să împărțiți banii în plicuri). În loc de plicuri, puteți folosi aplicațiile mobile ale băncilor pentru a crea obiective de economisire sau puteți deschide un cont separat, să puneți banii într-un depozit (care ajută la protejarea economiilor de inflație) sau să transferați o parte din bani în valută străină, pentru a fi mai greu de cheltuit.

Tipuri de buget familial

Bugetul familial poate fi comun sau separat – adică soții pot alege să economisească și să cheltuiască banii împreună sau separat. Este mai simplu să ții un buget comun. Dacă preferați să aveți cheltuieli separate, este bine să discutați dinainte cine plătește cheltuielile pentru locuință, cine economisește pentru vacanță, ce achiziții mari aveți de gând să faceți și cine se ocupă de momentul realizării acestora și economisirea pentru ele.

  1. Formați un „fond de rezervă”. Primul lucru pe care îl faceți este să economisiți o parte din salariu. Suma variază între 10% și 20% din venitul total. Începeți cu o sumă confortabilă și creșteți-o treptat.

  2. Faceți un plan pentru cheltuielile lunare. Amintiți-vă și calculați totul – de la alimente la plata facturilor bancare. Astfel, veți înțelege cât cheltuiți în mod obișnuit pe fiecare membru al familiei și unde puteți economisi.

  3. Faceți un plan pentru cheltuielile anuale. Acestea nu vor mai fi o surpriză pentru voi. Nu uitați de asigurări, pensii și garderobă.

  4. Gândiți-vă la divertisment. Este o parte importantă a cheltuielilor din bugetul familial, de care nu trebuie să renunțați. Altfel, viața de familie va înceta să fie plăcută și se va transforma într-o corvoadă.

  5. Stabiliți un obiectiv. Poate fi vacanța din doi ani sau un apartament nou peste cinci. Este mult mai ușor să vă străduiți pentru ceva dacă vă puteți imagina rezultatul.

Trucuri și aplicații

Așa cum se întâmplă în orice alt domeniu, gestionarea bugetului familial nu trebuie să fie exagerată. Există câteva modalități prin care controlul cheltuielilor și veniturilor devine o activitate interesantă, nu o rutină plictisitoare.

Instalați aplicații pe telefon și computer pentru a urmări cheltuielile și veniturile. Folosiți programe și aplicații care colectează informații despre prețurile la aceleași produse din diferite magazine, despre reduceri și promoții. Majoritatea lucrurilor vândute în magazine pot fi cumpărate folosind servicii populare de anunțuri sau livrare. Este suficient să faceți o fotografie a produsului dorit și să folosiți căutarea după fotografie.


Cele mai bune oferte de împrumut