Comitetul de credit al băncii
Comitetul de credit al băncii este un organ colegial permanent al instituției financiare, creat de conducerea băncii. El dezvoltă politica de creditare a băncii și ia decizii privind acordarea (sau refuzul) creditelor solicitantilor pe baza unor condiții individuale. Activitatea comitetului de credit se desfășoară în următoarele direcții: dezvoltarea metodelor de analiză a creditabilității solicitantilor, cerințelor față de debitori și documente, precum și algoritmilor de stabilire a parametrilor individuali ai creditelor; analiza riscurilor asociate cu activitatea de creditare și a mecanismelor de gestionare a acestora; dezvoltarea documentelor normative care reglementează operațiunile de creditare; ia decizii privind solicitările de acordare a creditelor; dezvoltarea schemelor de restructurare a creditelor probleme.
Procedura de lucru a comitetului de credit în ceea ce privește examinarea solicitărilor de acordare a creditelor este următoarea. Un specializat din departamentul de credit al băncii prezintă comitetului un pachet de documente al solicitantului, împreună cu concluziile departamentului de credit, departamentului juridic și serviciului de securitate. Membrii comitetului evaluează fiabilitatea și solvabilitatea financiară a potențialului debitor. Apoi, prin votare, se ia decizia de a acorda sau nu creditul. Există și un al treilea scenariu posibil: acordarea creditului cu modificarea unor condiții, cum ar fi acceptarea de către debitor a unei sume mai mici, furnizarea unui garanție suplimentară și așa mai departe.
Comitetul are drept de decizie doar dacă la ședință participă mai mult de jumătate dintre membrii săi. Rezultatele ședințelor sunt înregistrate în procese-verbul, în care se includ toate subiectele discutate și deciziile luate. Acestea pot fi anulate de conducerea băncii.
Comitetul de credit poate delega atribuțiile sale șefilor departamentelor (succursale și filiale) ale băncii, de exemplu, pentru examinarea solicitărilor și ia decizii privind acordarea creditelor consumatorilor pentru sume mici.