BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Cardul co-branding

Cardul co-branding

Un card co-branding este un instrument de plată care permite efectuarea tranzacțiilor prin două rețele de plată, extinzând astfel aria sa de utilizare. Ca aspect și dimensiuni, nu diferă de un card bancar obișnuit, însă pe suprafața sa sunt afișate logourile celor două sisteme de plată. Aceste carduri sunt emise fie cu cip și bandă magnetică, fie doar cu cip.

Funcționarea cardurilor co-branding se bazează pe un acord între operatorii celor două rețele de plată. La efectuarea unei plăți, tranzacția este procesată prin sistemul acceptat de banca acceptatoare (acquirer), iar fondurile sunt retrase din același cont bancar asociat cardului.

Dacă deținătorul cardului călătorește într-o regiune unde una dintre rețelele de plată nu este acceptată, tranzacția va fi automat procesată prin cealaltă rețea. Utilizatorul nu trebuie să intervină, ci doar să se asigure că terminalul POS sau ATM-ul acceptă cel puțin una dintre cele două rețele indicate pe card. Dacă banca acceptatoare colaborează cu ambele rețele, sistemul va alege varianta mai avantajoasă (de exemplu, cu comisioane mai mici).

Avantajele cardurilor co-branding
Cardurile co-branding aduc beneficii tuturor participanților din ecosistemul plăților:

  • Utilizatorii beneficiază de acoperire extinsă la nivel internațional și de costuri mai mici la tranzacții.

  • Băncile își îmbunătățesc oferta de produse și devin mai competitive.

  • Rețelele de plată își extind baza de utilizatori și volumul tranzacțiilor.

  • Comercianții au acces la mai mulți clienți și își cresc vânzările.

Cardurile co-branding în România

În România, cardurile co-branding între două rețele internaționale de plată nu sunt foarte răspândite, însă există parteneriate între bănci și diverse companii pentru emiterea de carduri speciale:

  • Carduri de cumpărături co-branding, oferite de bănci în colaborare cu retaileri (ex. BRD – Carrefour, ING – Decathlon).

  • Carduri bancare cu programe de loialitate, cum ar fi cele emise în parteneriat cu companii aeriene (ex. Tarom – Banca Transilvania).

  • Colaborări între Mastercard/Visa și bănci, pentru pachete de beneficii suplimentare sau cashback.

  • Carduri co-branding între rețele internaționale și locale, cum ar fi Mastercard – UnionPay, care facilitează plățile atât în Europa, cât și în Asia.

Astfel de produse permit utilizatorilor să beneficieze de acceptare extinsă și de condiții mai avantajoase la tranzacții internaționale.