Comisionul pentru retragerea numerarului de pe un card de credit este perceput de bănci pentru a încuraja utilizarea plăților fără numerar, ceea ce le permite să genereze venituri din procesarea tranzacțiilor comerciale (acquiring). În plus, această taxă descurajează utilizatorii să retragă fonduri de pe cardul de credit pentru a le depune ulterior într-un cont de economii cu dobândă, evitând astfel utilizarea fondurilor de credit în scopuri speculative.
De asemenea, încercarea de a transfera fonduri de pe un card de credit pe un alt cont (de exemplu, pe un card de debit) pentru a le retrage ulterior în numerar poate atrage și alte comisioane. În unele cazuri, comisionul pentru retragerea numerarului nu se aplică doar sumelor împrumutate, ci și propriilor fonduri depuse de utilizator pe contul cardului de credit.
Comisionul pentru retragerea de numerar de pe un card de credit este, de obicei, semnificativ, fiind exprimat procentual din suma retrasă. Din acest motiv, utilizarea cardului de credit este mai avantajoasă pentru plăți directe la comercianți. În plus, rambursarea sumelor utilizate în cadrul perioadei de grație permite evitarea dobânzilor, ceea ce face cardurile de credit o alternativă mai eficientă și mai puțin costisitoare decât împrumuturile pe termen scurt, precum cele oferite de instituțiile financiare nebancare.