BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Calculul perioadei de grație

Calculul perioadei de grație poate fi realizat în mai multe moduri. Reamintim că perioada de grație reprezintă intervalul de timp în care deținătorul unui card de credit poate utiliza fondurile împrumutate fără să i se perceapă dobândă, cu condiția rambursării integrale a datoriei până la termenul stabilit.

1. Modelul standard cu perioadă fixă de utilizare și termen de rambursare

Cea mai des întâlnită schemă presupune două etape:

  • O perioadă în care deținătorul cardului poate efectua tranzacții pe credit, de exemplu, între 1 ianuarie și 1 februarie.

  • Un termen până la care trebuie să ramburseze integral suma cheltuită, de exemplu, până pe 25 februarie.

Dacă utilizatorul respectă acest termen și rambursează întreaga sumă, nu se percepe nicio dobândă. De exemplu, dacă acesta a utilizat 4000 RON în această perioadă și îi achită integral până la 25 februarie, nu va plăti dobândă.

Dacă suma nu este achitată integral până la termenul limită, banca va aplica dobândă pentru întreaga sumă utilizată, nu doar pentru partea nerambursată. De exemplu, dacă un client a utilizat 4000 RON și a rambursat doar 3000 RON, dobânda se va calcula asupra sumei inițiale de 4000 RON.

2. Modelul cu perioadă individuală de grație pentru fiecare tranzacție

În această variantă, banca stabilește un număr fix de zile pentru fiecare tranzacție. De exemplu, dacă perioada de grație este de 60 de zile și clientul efectuează o plată pe 1 ianuarie, termenul limită de rambursare fără dobândă este 2 martie.

Dacă acesta mai face o plată pe 28 februarie, atunci pentru această sumă perioada de grație va fi de doar 2 zile, până pe 2 martie. În această schemă, utilizatorul nu mai beneficiază de o perioadă fixă de 25 de zile după încheierea lunii pentru rambursarea sumelor utilizate.

3. Modelul cu perioadă de grație individuală pentru fiecare operațiune

În acest sistem, fiecare tranzacție beneficiază de un termen propriu de grație, de exemplu, 30 de zile din momentul efectuării plății. Rambursarea datoriei trebuie realizată în aceeași ordine în care au fost efectuate cheltuielile.

Dacă un utilizator face o plată de 3000 RON pe 5 ianuarie, atunci trebuie să ramburseze acești bani până pe 4 februarie pentru a nu plăti dobândă. Dacă ulterior, pe 10 ianuarie, mai efectuează o tranzacție de 2000 RON, acești bani trebuie returnați până pe 9 februarie.