Dolarul australian (AUD) este moneda oficială a Australiei și a teritoriilor sale, inclusiv insulele Christmas, Cocos (Keeling) și Norfolk. De asemenea, este utilizat ca monedă națională în trei state insulare independente din Pacific: Kiribati, Nauru și Tuvalu. Un dolar australian este divizat în 100 de cenți.
Bancnotele aflate în circulație: 100, 50, 20, 10 și 5 dolari.
Monedele utilizate: 2 și 1 dolar, 50, 20, 10 și 5 cenți.
O particularitate a bancnotelor australiene este materialul din care sunt fabricate – polipropilenă, un tip de plastic durabil și securizat.
Designul bancnotelor include figuri istorice importante ale Australiei:
5 dolari: Sir Henry Parkes (politician din secolul al XIX-lea) și Catherine Helen Spence (scriitoare și jurnalistă).
10 dolari: Andrew Barton Paterson (poet și autorul cântecului "Waltzing Matilda") și Mary Gilmore (poetesă).
20 dolari: Mary Reibey (femeie de afaceri care a ajuns în Australia ca deținută) și John Flynn (fondatorul primului serviciu aerian de ambulanță).
50 dolari: David Unaipon (scriitor și inventator de origine indigenă) și Edith Cowan (prima femeie aleasă în Parlamentul australian).
100 dolari: Nellie Melba (cântăreață de operă) și John Monash (general și erou al Primului Război Mondial).
Monedele australiene au portretul Reginei Elisabeta a II-a pe avers, iar reversul conține imagini ale faunei locale:
5 cenți: echidna,
10 cenți: pasărea lira,
20 cenți: ornitorincul,
50 cenți: stema Australiei,
1 dolar: cinci canguri,
2 dolari: portretul unui băștinaș australian.
Înainte de a avea o monedă proprie, Australia folosea lira sterlină britanică. Prima monedă națională a fost lira australiană, introdusă în 1910. Aceasta era divizată în 20 de șilingi, fiecare cu 12 pence.
În 1966, Australia a adoptat sistemul zecimal și a introdus dolarul australian, cu un curs inițial de 2 dolari pentru o liră. În 1967, Australia a renunțat la paritatea cu lira sterlină și și-a stabilit propria politică monetară.
Din 1983, dolarul australian are un curs flotant, determinat de cerere și ofertă pe piața valutară. De-a lungul timpului, valoarea sa față de dolarul american a variat semnificativ. În anii 2000, dolarul australian s-a apreciat, atingând paritatea cu dolarul american în 2012.
Dolarul australian este una dintre cele mai tranzacționate valute din lume, reprezentând aproximativ 5% din volumul global de schimb valutar. Popularitatea sa se datorează stabilității economice a Australiei și dobânzilor relativ ridicate stabilite de Rezerva Federală a Australiei.
Economia australiană este puternic bazată pe exporturi de materii prime, precum cărbune, minereu de fier, cupru, gaze naturale și uraniu. Acest lucru face ca dolarul australian să fie sensibil la fluctuațiile prețurilor mărfurilor pe piețele internaționale.
În Australia, nu există restricții privind introducerea sau scoaterea valutelor. Schimbul valutar este mai avantajos în bănci decât în hoteluri sau case de schimb. De asemenea, plățile electronice sunt larg acceptate în întreaga țară.