Ce sunt depozitele irevocabile?
Depozitele irevocabile sunt acelea care nu permit retragerea integrală sau parțială a sumelor depuse înainte de termenul stabilit în contract.
În prezent, clienții băncilor din România pot retrage oricând banii depuși, iar instituția financiară este obligată să îi returneze la cererea acestora. Această garanție se aplică atât depozitelor la termen, cât și altor tipuri de economii. Totuși, există posibilitatea ca anumite depozite specifice, stipulate în contract, să aibă restricții.
Experiența internațională
Depozitele irevocabile pentru persoanele fizice există în multe țări. De exemplu, în Italia, Germania și Franța, posibilitatea de a retrage fondurile înainte de termen este stabilită de comun acord între bancă și client, înainte de semnarea contractului.
Depozitele irevocabile în România
În România, ideea de a introduce depozitele irevocabile a fost discutată de mai multe ori, dar nu a fost implementată prin legislație. În 2005, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 146/2005, care modifica și completa Ordonanța Guvernului nr. 39/1996 privind înființarea și funcționarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, dar această lege nu reglementa depozitele irevocabile.
În 2014, au fost emise norme care reglementau încetarea contractelor de depozit și de custodie, dar nu au fost adoptate modificări semnificative referitoare la depozitele irevocabile. Totuși, în continuare, nu există reglementări care să permită băncilelor din România să accepte depozite irevocabile.
Specialiștii bancari sugerează că, în viitor, clienților să li se ofere opțiunea de a alege între depozite irevocabile și depozite revocabile.