Cum să alegi un depozit pe termen fix
Atunci când alegi un depozit pe termen fix, trebuie să ții cont de faptul că toate instituțiile financiare care oferă astfel de servicii trebuie să fie membre ale unui sistem de garantare a depozitelor. Este important să fii atent la dobânzile care sunt semnificativ mai mari decât media pieței. Acestea ar putea fi un semnal că instituția financiară respectivă se confruntă cu dificultăți ascunse.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) acordă atenție cazurilor în care dobânda la depozitele în lei depășește cu mai mult de 2 puncte procentuale față de media dobânzilor maxime stabilite de primele zece bănci cu cele mai mari volume de depozite atrase de la persoanele fizice.
Pentru a te informa despre băncile și condițiile oferite, citește recenzii online și cercetează forumuri și site-uri specializate în domeniul financiar. Când compari ofertele băncilor, ia în considerare următoarele aspecte:
Rata dobânzii pentru depozit.
Modalitatea de calculare a dobânzii (ex: zilnic, lunar, etc.).
Frecvența plății dobânzii (lunar, trimestrial, la scadență).
Suma minimă de depozit.
Funcționalitățile depozitului (posibilitatea de a face retrageri parțiale, de a face depuneri suplimentare etc.).
Restricțiile privind suma depozitată și retragerile parțiale (suma minimă și frecvența depunerilor suplimentare, suma minimă rămasă în cont).
Posibilitatea de prelungire automată a depozitului.
Alte opțiuni și caracteristici ale depozitului.
Taxele pentru operațiunile efectuate pe depozit (de exemplu, retragerea de numerar, transferul depozitului pe un alt cont).
Condițiile de închidere a depozitului (termenul pentru a solicita închiderea depozitului și procedurile pentru retragerea fondurilor).
Accesibilitatea sucursalei bancare (locația acesteia, programul de lucru).
Este important să comparezi toate aceste condiții pentru a face cea mai bună alegere în funcție de nevoile tale.