BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Datoria externă

Datoria externă reprezintă partea din datoria totală a subiectelor economice dintr-o țară care este datorată creditorilor străini.

Aceasta se împarte în datorii externe guvernamentale și corporative. De asemenea, în anumite țări, există posibilitatea ca cetățenii să poată contracta împrumuturi din afaceri externe, caz în care datoria externă privată poate fi un element important. Totuși, în România acest tip de datorie externă este mai puțin relevant comparativ cu datoria externă guvernamentală și corporativă.

Datoria externă guvernamentală a României este definită conform legislației naționale ca „obligațiile care apar în monedă străină, excluzând obligațiile autorităților locale și guvernamentale față de România, ce sunt derivate din utilizarea împrumuturilor externe specifice” (conform Codului Fiscal al României).

La finele anului 2022, datoria externă guvernamentală a României era estimată la aproximativ 40 miliarde EUR, iar datoria externă totală a guvernului și a autorităților locale reprezenta aproximativ 30% din PIB-ul României.

Datoria externă guvernamentală a României nu a atins valori extreme, comparativ cu alte țări europene. De exemplu, în perioada 2008-2009, în urma crizei financiare globale, s-au înregistrat creșteri semnificative ale datoriei externe, însă situația s-a stabilizat în următorii ani.

Datoria externă corporativă include obligațiile financiare ale companiilor din România față de creditorii străini. În 2022, suma totală a datoriilor externe ale companiilor românești era de aproximativ 100 miliarde EUR, incluzând împrumuturile contractate de cele mai mari corporații care au acces pe piețele internaționale de capital. De asemenea, datorită faptului că multe dintre aceste companii sunt controlate parțial sau total de stat, există posibilitatea ca în caz de criză externă, creditorii străini să încerce să recupereze fonduri de la statul român.

Indicatorul datoriei externe raportat la PIB este un factor important folosit de economiști pentru a evalua sustenabilitatea datoriei externe. De exemplu, la sfârșitul anului 2022, datoria externă a României reprezenta aproximativ 40% din PIB, un nivel considerat moderat. Comparativ cu alte economii mari, datoria externă a României este relativ mică. De exemplu, în 2022, datoria externă a Statelor Unite era de 31 trilioane USD (aproape 130% din PIB), iar cea a Uniunii Europene era de 13 trilioane EUR.

În concluzie, România se află pe un loc relativ favorabil în clasamentul global al datoriei externe, cu o datorie totală de aproximativ 140 miliarde EUR, adică aproximativ 40% din PIB, ceea ce se traduce în aproximativ 7.500 EUR per locuitor.