BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Deficitul

Deficitul – reprezintă lipsa unui anumit bun sau serviciu pe piață. Apare ca urmare a unei cereri mai mari decât oferta. În economia de piață, deficitul se manifestă în legătură cu anumite produse sau servicii, iar în general este compensat prin creșterea prețurilor acestora, ceea ce duce la stabilirea unui echilibru între cerere și ofertă pe noi nivele de preț.

Un exemplu clasic al deficitului este situația pieței de consum din perioada regimului comunist. Sistemul economic centralizat și reglementările prețurilor de către stat generau un dezechilibru constant între cererea și oferta pentru anumite bunuri. Abia la începutul anilor 1990, când au fost implementate reformele economice și prețurile au fost eliberate, rafturile magazinelor s-au umplut cu produse scumpe.

Deficitul nu este cauzat doar de intervenția statului în economie, ci și de activitatea monopolurilor într-un anumit sector. Pentru un monopolist, absența concurenței este avantajoasă, deoarece îi permite să mențină prețurile ridicate ale produselor sale. Această situație este tipică pentru orașele mici, unde, de exemplu, funcționează o singură instituție bancară, care își poate impune propriile condiții clienților datorită poziției monopoliste.