Indicele încrederii consumatorilor este un indicator macroeconomic care reflectă starea de spirit a societății în raport cu starea generală a economiei și perspectivele sale pe termen scurt. Acest indice arată nivelul de încredere al populației în viitorul apropiat, stabilitatea veniturilor lor și disponibilitatea de a cheltui bani pe cumpărături. Este acceptat faptul că, cu cât situația economică este mai bună și perspectivele sunt mai optimiste, cu atât valoarea indicelui este mai mare. În schimb, cu cât economia întâmpină mai multe dificultăți, cu atât oamenii sunt mai înclinați să economisească și mai puțin dispuși să cheltuiască.
Indicele încrederii consumatorilor este un indicator prevestitor, care furnizează semnale pentru producătorii de bunuri și servicii, semnale utilizate în procesul decizional privind creșterea, menținerea sau reducerea producției. De asemenea, acest indice este folosit de participanții la piețele financiare pentru alegerea instrumentelor de investiții, cum ar fi acțiunile companiilor dintr-un sector economic anume. Creșterea indicelui în SUA conduce, de obicei, la întărirea dolarului și la creșterea valorii activelor bursiere, inclusiv în alte țări.
În SUA, calculul lunar al indicelui este realizat de organizația non-profit Confidence Board, începând cu anul 1967. Pentru calcul, se realizează un sondaj la care participă 5.000 de respondenți. Chestionarul evaluează situația actuală și așteptările pentru următoarele șase luni, iar întrebările sunt legate de condițiile de viață și afaceri, ocuparea forțată a locurilor de muncă și veniturile.