BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Marketingul bancar

Marketingul bancar este o ramură a științei care studiază procesul de dezvoltare și implementare a strategiilor băncilor pentru definirea unui segment de piață pentru desfășurarea activității, alegerea specializării și a segmentului de clienți, consolidarea politicii de produs, preț, distribuție și comunicare, precum și căutarea unor instrumente eficiente pentru satisfacerea nevoilor în continuă schimbare ale clienților în ceea ce privește produsele și serviciile bancare.

Necesitatea apărării și dezvoltării marketingului bancar ca o ramură distinctă a activității bancare a fost determinată de mai mulți factori care s-au manifestat în sistemele economice ale multor țări în a doua jumătate a secolului XX. Acești factori includ: extinderea băncilor pe piețele externe și globalizarea activității bancare, intensificarea concurenței între bănci și intermediari financiari non-bancari, diversificarea liniilor de produse bancare și integrarea acestora cu produse și servicii non-bancare, dezvoltarea tehnologiilor financiare și altele.

Implementarea marketingului bancar în practică a fost însoțită de apariția și dezvoltarea mai multor concepte, și anume: conceptul de îmbunătățire a producției, conceptul de îmbunătățire a produsului, conceptul de intensificare a eforturilor comerciale, conceptul de marketing pur, conceptul de marketing orientat social și conceptul de marketing holistic. Deși există diferențe în instrumentele utilizate și mecanismele de implementare, toate aceste concepte au un scop comun. Marketingul serviciilor bancare se concentrează pe studierea atentă a pieței și pe analiza schimbărilor în preferințele consumatorilor, punându-i pe aceștia în centrul atenției, deoarece gradul lor de satisfacție are un impact direct asupra eficienței activității băncii.

Marketingul bancar prezintă trăsături universale, valabile pentru toate entitățile care îl aplică, dar și aspecte caracteristice exclusiv băncilor. Specificitatea marketingului bancar este legată de particularitățile activității băncilor ca intermediari financiari unici, care sunt prezenți simultan pe toate segmentele pieței financiare.

Funcțiile marketingului bancar

  1. Funcția de stabilire a obiectivelor se exprimă prin determinarea strategiei băncii pentru cucerirea pieței, stabilirea obiectivelor, sarcinilor și instrumentelor de implementare, precum și a criteriilor de evaluare a eficienței acestei strategii.

  2. Funcția organizațională implică stabilirea structurii organizaționale a departamentului de marketing în bancă și elaborarea regulamentelor pentru interacțiunea acestuia cu celelalte departamente.

  3. Funcția informativă se manifestă prin furnizarea de informații conducerii și departamentelor interesate ale băncii despre rezultatele analizei strategice și operaționale a pieței și poziționarea băncii pe aceasta, precum și prin oferirea informațiilor necesare clienților și altor părți interesate despre bancă și produsele sale.

  4. Funcția de expansiune pe piață se exprimă prin: analiza constantă a schimbărilor condițiilor de piață și a prețurilor, reacția flexibilă la modificările acestora, ajustarea ofertei de produse sau a unor caracteristici ale acestora, stimularea cererii pentru produsele băncii prin utilizarea diverselor instrumente de promovare, explorarea piețelor noi etc.

Funcția de asigurare a riscurilor și de optimizare a eficienței activității bancare presupune modernizarea continuă a ofertei de produse a băncii ca răspuns la schimbările din piață, diversificarea produselor și serviciilor, evaluarea impactului acestora asupra indicatorilor-cheie ai băncii și renunțarea la produsele ineficiente.