Mulți oameni se întreabă ce monedă se folosește în Germania. Să analizăm care este moneda principală a acestei țări și ce particularități există în utilizarea acesteia.
Schimbul valutar în Germania
Mult timp, moneda națională a Germaniei înainte de euro a fost marca germană. Aceasta avea denumirea „DM (DEM)” și a fost introdusă în circulație în anul 1948. Fosta monedă a Germaniei era considerată „monedă tare”, având o rată de schimb stabilă și o putere de cumpărare constantă pe o perioadă lungă de timp comparativ cu monedele altor state europene.
Marca germană a încetat să mai fie o monedă de sine stătătoare începând cu anul 1999, când Germania a decis să adopte euro. Până în anul 2002, marca germană a fost utilizată ca monedă secundară sub euro. Marca a fost complet înlocuită cu euro pe 1 ianuarie 2002, atunci când Germania, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, a adoptat moneda unică.
În prezent, moneda oficială a Germaniei este euro (EUR). Cursul său de schimb față de alte valute poate varia semnificativ în funcție de regiune, punctul de schimb valutar, bancă, modalitatea de plată și alți factori. Schimbul valutar în Germania poate fi realizat în aeroporturi, la gări, în oficii poștale, hoteluri, case de schimb valutar, sucursale bancare și bancomate. Trebuie menționat că sucursalele băncilor comerciale sunt deschise doar în zilele lucrătoare. Casele de schimb valutar funcționează zilnic, unele dintre ele chiar non-stop.
Bancnote și monede ale mărcii germane
Bancnotele mărcii germane erau emise în următoarele valori: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 și 1000 mărci. Pe aversul bancnotelor erau imprimate figuri ale unor oameni de știință, artiști, arhitecți, medici, scriitori și poeți germani.
Monedele aveau valoarea de 1, 2, 5 și 10 mărci. Pe aversul acestora erau imagini ale unor personalități precum Willy Brandt, Franz Josef Strauss, Ludwig Erhard, Kurt Schumacher, Theodor Heuss, Konrad Adenauer, Max Planck și alții.
Pe lângă mărci, până în 2002, în circulație erau și monede de 1, 2, 5, 10 și 50 de pfennig și bancnote de 5, 10, 50 de pfennig.
Ultimele bancnote ale mărcii germane au fost emise în 1992 și au fost reevaluate în octombrie 1997. Monedele mărcii germane au fost bătute pentru ultima dată în 1992.
Germania și spațiul economic și monetar unic
În 1992, a fost semnat Tratatul de la Maastricht, care a creat un spațiu economic și monetar unic în Uniunea Europeană, stabilind euro ca monedă principală în statele membre. Astfel, pe lângă Germania, euro este moneda oficială în încă 18 state: Austria, Belgia, Grecia, Irlanda, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Franța și Estonia. De asemenea, euro este folosit și în regiunile care nu sunt membre ale UE, dar care utilizează euro conform acordurilor cu Banca Centrală Europeană, cum ar fi Andorra, Vaticanul, Monaco, San Marino și Saint Pierre și Miquelon.
Ce monedă să iei în Germania
Pentru multe țări străine, se recomandă să iei cu tine monede de rezervă, în special dolari sau euro. Având în vedere că moneda principală din Germania este euro, cel mai avantajos este să iei această monedă. În caz contrar, pot apărea cheltuieli considerabile pentru conversia valutară. Este important de menționat că importul de valută în Germania este limitat la 10.000 de euro. Nu există restricții la exportul de valută.
Plata cu cardul în Germania
În Germania, ca și în alte țări dezvoltate, majoritatea plăților se fac fără numerar. Din acest motiv, plata cu cardul este posibilă aproape peste tot și este preferată. Totuși, este important să ții cont de faptul că pentru a evita conversia dublă între ruble și euro, este recomandat să îți deschizi un cont curent în euro la banca ta și să îl legi de cardul bancar pentru efectuarea plăților. Mastercard este sistemul de plată preferat.