BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Organizație Non-Profit Autonomă

Ce este o organizație non-profit autonomă?

O organizație non-profit autonomă (ONA) este o entitate unitară non-profit, fără membri, înființată pe baza contribuțiilor materiale ale persoanelor fizice și/sau juridice, cu scopul de a oferi servicii în domenii precum educația, sănătatea, cultura, știința și alte domenii de activitate non-profit.

ONA poate fi înființată de o singură persoană, având astfel un singur fondator.

Organizațiile non-profit autonome sunt adesea implicate în soluționarea problemelor sociale și pot desfășura activități în următoarele domenii:

  • dezvoltarea infrastructurii din domeniul sănătății și educației;

  • problemele de integrare socială și protecția copiilor rămași fără îngrijire părintească;

  • prevenirea abandonului familial și al orfanilor;

  • ocuparea forțată a tinerilor;

  • reabilitarea și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități;

  • prevenirea bolilor sociale semnificative, precum fumatul, alcoolismul, drogurile;

  • problemele de sărăcie materială, incompetență socială și reabilitare socială etc.

De asemenea, ONA poate desfășura activități economice, în scopul de a sprijini scopurile pentru care a fost creată, spre deosebire de alte forme de organizații non-profit care nu pot presta servicii contra cost (surse principale de venit).

Cum se creează o organizație non-profit autonomă?

Fondatorii pot fi atât persoane fizice, cât și juridice, iar, spre deosebire de alte forme de organizații, ONA poate fi înființată de o singură persoană. În plus, fondatorii nu poartă răspundere pentru datoriile organizației, la fel cum ONA nu răspunde pentru datoriile fondatorilor.

Decizia de înființare a ONA este luată de către fondatori. Organul de conducere suprem al ONA este Adunarea Generală a Fondatorilor.

Cum se înregistrează o organizație non-profit autonomă?

În termen de trei luni de la decizia de înființare, ONA trebuie înregistrată oficial, prin depunerea documentelor necesare la autoritățile competente și achitarea taxei de înregistrare.

După înregistrarea ONA, conform reglementărilor în vigoare, informațiile despre noua organizație sunt incluse în Registrul Organizațiilor Non-Profit, gestionat de Ministerul Justiției sau altă autoritate competentă.

Documentele necesare pentru înregistrare:

Lista principală de documente necesare înregistrării include:

  • statutul, care trebuie să conțină denumirea organizației, domeniul de activitate, sediul, structura de conducere, scopul și obiectul de activitate, modul de formare a patrimoniului, regimul de administrare al bunurilor în cazul lichidării și alte condiții legale;

  • cererea de înregistrare;

  • dovada achitării taxei de înregistrare;

  • adresa juridică.

Avantaje și dezavantaje ale organizațiilor non-profit autonome

Unul dintre principalele avantaje ale unei ONA este că aceasta poate oferi servicii contra cost pentru a susține scopurile pentru care a fost înființată.

Aceste organizații au posibilitatea de a atrage finanțare din exterior, astfel încât persoane fizice sau juridice interesate de succesul organizației pot contribui financiar pentru dezvoltarea acesteia.

ONA este ușor de administrat, având în vedere că poate fi înființată și condusă de o singură persoană, ceea ce asigură stabilitate și reduce riscurile de conflict intern.

Printre dezavantaje, se numără faptul că activitatea unei ONA este limitată la domeniul specificat de lege, iar numărul angajaților nu poate depăși o treime din membrii organului de conducere.

Cum se formează patrimoniul în ONA?

Patrimoniul organizației non-profit autonome este constituit de fondatori, prin transferul de bunuri în proprietatea organizației.

Despre tranzacțiile majore

O tranzacție majoră este considerată orice tranzacție în care valoarea bunurilor depășește 10% din valoarea activelor nete ale ONA, conform ultimei balanțe financiare. Dacă statutul ONA prevede un alt prag pentru tranzacțiile mari, acesta va fi aplicat.

Conform legislației, orice tranzacție majoră trebuie aprobată în prealabil de unul sau mai mulți fondatori, în cazul în care pe conturile organizației există fonduri neutilizate din bugetele sistemului bugetar.

Dacă tranzacția nu respectă procedura aprobată, aceasta poate fi declarată nulă.

Cum poate un fondator să iasă dintr-o organizație non-profit autonomă?

Un fondator poate ieși dintr-o ONA oricând dorește, iar înlocuirea sa sau acceptarea unui alt fondator se face prin decizia Adunării Generale a Fondatorilor. Aceste modificări trebuie înregistrate în Registrul Organizațiilor Non-Profit și incluse în statutul organizației.