Operațiunile bancare reprezintă tipurile de activități economice care pot fi desfășurate exclusiv de organizațiile care dețin o licență emisă de băncile centrale. Licențierea activităților bancare este necesară pentru a proteja fondurile financiare ale persoanelor fizice și juridice.
În România, lista operațiunilor exclusiv bancare este reglementată de Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară. Printre operațiunile bancare se numără următoarele exemple:
atragerea de fonduri de la persoanele fizice și juridice sub formă de depozite;
plasarea fondurilor atrase în nume propriu și pe cont propriu;
deschiderea și gestionarea conturilor bancare pentru persoanele fizice și juridice;
efectuarea transferurilor pe bază de mandat al persoanelor fizice și juridice, inclusiv între bănci corespondenți, pe conturile lor bancare;
încasarea fondurilor, inclusiv documente de plată și alte operațiuni de casierie pentru persoanele fizice și juridice;
schimbul valutar, atât în numerar, cât și în conturi;
atragerea de metale prețioase de la persoane fizice și juridice în depozite (la cerere sau pe termen determinat), cu excepția monedelor din metale prețioase;
efectuarea transferurilor de fonduri pe baza unui mandat dat de persoane fizice, inclusiv transferuri de fonduri electronice (cu excepția transferurilor poștale).
Pe lângă aceste servicii financiare pentru persoanele fizice, instituțiile financiare pot desfășura următoarele operațiuni bancare:
acordarea de garanții în numele unor terți, ce presupun executarea obligațiilor în formă bănească;
achiziționarea drepturilor de creanță față de terți privind obligațiile financiare în formă bănească;
administrarea de fonduri și alte bunuri în baza unui contract de mandat cu persoane fizice și juridice;
efectuarea de tranzacții cu metale prețioase și pietre prețioase conform legislației românești;
oferirea spre închiriere a unor spații speciale sau a seifurilor pentru păstrarea documentelor și bunurilor de valoare pentru persoane fizice și juridice;
activități de consultanță și furnizarea de informații financiare;
acordarea de credite.
Toate aceste activități pot fi desfășurate de băncile licențiate în Rumania, folosind atât moneda națională (leu), cât și valută străină, dacă băncile dețin licența corespunzătoare.
Legea interzice instituțiilor financiare să se angajeze în activități de producție, comerț și asigurări, cu excepția tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate, inclusiv cele legate de mărfuri, dar numai atunci când obligațiile de livrare fizică sunt înlocuite de plăți reciproce în conformitate cu Legea nr. 297/2004 privind piața de capital. Aceste restricții nu se aplică în cazul vânzării de bunuri achiziționate de către instituțiile financiare pentru desfășurarea activității lor sau în cazul vânzării bunurilor recuperate de la debitori în urma executării silite, ca parte a unui contract de garanție.