BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Overdraft

Overdraftul (sau depășirea limitei) este o formă de credit care permite utilizarea fondurilor din contul de card peste suma disponibilă, fiind un tip de linie de credit reînnoibilă: banii pot fi luați de mai multe ori și în orice sumă, în limita stabilită.

Există două tipuri de oberdraft: unul aprobat și unul tehnic. În primul caz, banca aprobă depășirea cerută a sumei, iar în al doilea caz, apare din cauza diferențelor de curs valutar la conversia monedei sau comisioanelor aplicate atunci când nu există suficiente fonduri în cont.

Condiția principală pentru a activa un oberdraft este realizarea de tranzacții regulate pe contul cardului. Acestea pot include salariul, pensia și alte surse de venit. Pentru a solicita un oberdraft, trebuie depusă o cerere și prezentate documentele necesare. Limita oberdraftului este stabilită individual și depinde în mare măsură de politica băncii și de valoarea veniturilor.

Pentru utilizarea fondurilor din oberdraft, banca percepe o rată a dobânzii mai mare. Totuși, având în vedere că suma datorată este de obicei mică și perioada de creditare este scurtă, plățile suplimentare nu sunt mari. Rambursarea se face automat din suma următoare care intră în cont. În primul rând, se plătește datoria principală, apoi dobânzile acumulate, iar în final, eventualele penalități (în cazul întârzierii plății).

Oberdraftul nu este disponibil doar persoanelor fizice, ci și persoanelor juridice, în principal pentru a compensa lipsa temporară de lichidități pentru cheltuieli curente (plăți pentru bunuri, taxe, etc.). Este considerat o formă favorabilă de creditare și se acordă clienților cu o reputație financiară bună. Pentru a solicita un oberdraft, persoana juridică trebuie să deschidă un cont curent și să semneze un contract de servicii de casierie, cu un acord suplimentar.

Limita oberdraftului este stabilită de obicei ca procent din suma medie lunară a intrărilor în cont, variind de la bancă la bancă. Toate veniturile depuse pe contul curent sunt folosite întâi pentru a rambursa datoriile, iar restul formează soldul disponibil.