BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Oferta în economia de piață

Oferta în economia de piață reprezintă disponibilitatea producătorilor (furnizorilor, vânzătorilor) de a pune la dispoziție produse, bunuri sau servicii pe piață într-un anumit moment și în condiții definite.

Dimensiunea ofertei este influențată de doi factori principali: factori de preț și factori non-preț. În categoria celor din urmă intră capacitățile de producție, tehnologiile utilizate, resursele materiale, financiare și umane, așteptările inflaționiste, activitatea consumatorilor, regimul fiscal și alți factori economici.

Relația dintre cantitatea oferită și prețul unui produs este exprimată prin legea ofertei: în condiții constante, oferta crește odată cu majorarea prețului și scade atunci când prețul se reduce. Grafic, legea ofertei poate fi reprezentată printr-o curbă care indică relația dintre cantitatea de produse pe care producătorii sunt dispuși să o vândă și prețul acestora.

Elasticitatea ofertei măsoară sensibilitatea cantității oferite la schimbările de preț (matematic, este derivata care determină unghiul de înclinare al graficului). Dacă oferta crește mai rapid decât prețurile, aceasta este considerată elastică; în caz contrar, oferta este inelastică.

Elasticitatea ofertei depinde de caracteristicile procesului de producție, de timpul necesar fabricării unui produs și de capacitatea acestuia de a fi stocat pe termen lung. Dacă producția poate fi extinsă rapid atunci când prețul crește și ajustată la alte produse atunci când prețul scade, oferta va fi elastică.

Factorul timp joacă, de asemenea, un rol important în elasticitatea ofertei, deoarece producătorii au nevoie de un interval de timp pentru a reacționa la modificările prețurilor. Spre exemplu, producția de automobile nu poate fi crescută semnificativ într-o singură zi sau săptămână, chiar dacă prețurile acestora cresc brusc de mai multe ori. În astfel de cazuri, oferta este considerată inelastică. Totodată, pentru produsele perisabile, care nu pot fi păstrate pentru o perioadă îndelungată, elasticitatea ofertei este, de asemenea, scăzută.

Oferta poate fi analizată la nivel individual, adică oferta unui anumit producător sau vânzător, și la nivel general, reprezentând totalitatea ofertei pentru un anumit produs pe piață. În economie, accentul este pus în principal pe oferta agregată, adică totalitatea bunurilor și serviciilor oferite de toți vânzătorii dintr-un anumit segment al pieței.