Bank run (panică bancară) este retragerea rapidă și masivă a depozitelor din una sau mai multe bănci, care duce, de obicei, la falimentul instituției financiare.
Cauzele apariției panicii bancare
Panică bancară poate fi cauzată de contradicția fundamentală a sistemului financiar modern. Băncile administrează depozitele care pot fi solicitate pentru retragere imediată, dar investesc, de asemenea, în active care nu pot fi vândute fără pierderi semnificative pe termen scurt. Astfel, situația financiară a unei bănci este întotdeauna vulnerabilă, iar stabilitatea acesteia depinde de încrederea depozitarilor. Dacă un număr semnificativ de depozitari devin sceptici cu privire la stabilitatea băncii, aceștia încep să retragă masiv fondurile lor. Acest lucru agravează situația financiară a băncii, iar frica se răspândește și la alți depozitari, care, la rândul lor, își retrag banii, iar procesul continuă până când banca nu mai poate returna depozitele și intră în faliment.
Pericolele panicii bancare
Principalul pericol asociat cu panică bancară este riscul ca aceasta să se răspândească de la o bancă la alta, chiar dacă acestea sunt financiare stabile. Băncile sunt strâns legate între ele printr-un sistem de obligații reciproce, iar falimentul unei bănci importante poate afecta negativ și alte bănci. Datorită complexității legăturilor financiare, nu este întotdeauna ușor de prezis cum va fi afectată o bancă de falimentul unui partener. Chiar și zvonurile despre dificultățile unei bănci pot declanșa retrageri panică ale fondurilor într-o altă bancă, agravând astfel situația.
Modelul matematic al panicii bancare
Modelul matematic al panicii bancare a fost dezvoltat de cercetătorii americani Douglas Diamond și Philip Dybvig în 1983. Conform concluziilor lor, falimentul unei bănci poate deveni o profeție auto-împlinită, independent de realitatea activelor sau de nivelul de competență al bancherilor. Un depozitar care află despre panică în rândul altor depozitari înțelege că, chiar dacă banca este stabilă, retragerea unei părți din depozite poate face situația instabilă și poate pune în pericol restituirea depozitelor pe viitor. Aceasta va determina depozitarul să retragă mai repede banii, amplificând panică, chiar dacă nu își dorește acest lucru.