Produsul Intern Brut (PIB) reprezintă valoarea de piață totală a tuturor bunurilor și serviciilor produse în toate sectoarele economice, destinate consumului final, fără a include produsele intermediare, într-o perioadă de timp definită, de obicei, pe parcursul unui an.
PIB-ul poate fi nominal – în prețuri curente, și real – în prețuri dintr-un an anterior sau alt an ales ca bază de calcul, adică ajustat la inflație. În plus, pentru țările în dezvoltare, PIB-ul este adesea calculat separat pentru moneda națională și o altă monedă globală, cum ar fi dolarul american sau euro.
Formula de calcul general acceptată este următoarea: PIB-ul este egal cu suma consumului final plus investițiile plus cheltuielile guvernamentale plus exporturile și minus importurile.
Liderii în ceea ce privește volumul PIB-ului la nivel global sunt: Statele Unite, China, Japonia. Uniunea Europeană, în ansamblu, se află pe locul al doilea, iar România ocupă aproximativ locul 50 în clasamentul mondial al PIB-ului, în funcție de metodele de calcul utilizate.
PIB-ul este unul dintre cei mai importanți indicatori economici. Creșterea sa influențează direct consolidarea monedei naționale, dezvoltarea pieței financiare, scăderea ratelor dobânzilor la credite. În schimb, încetinirea ritmului de creștere al PIB-ului sau scăderea acestuia duce la slăbirea monedei naționale, scăderea prețurilor acțiunilor corporative și creșterea riscurilor de împrumut cu dobânzi corespunzătoare.
Pentru cei care investesc, în special pe piețele de valori mobiliare și valutare, PIB-ul României și al altor economii majore, cum ar fi Uniunea Europeană, reprezintă factori cheie pentru tendințele generale ale pieței. Datele referitoare la PIB-ul României sunt publicate de Institutul Național de Statistică (INS) la sfârșitul fiecărei luni, de obicei la două luni după încheierea trimestrului de raportare, iar pentru estimări preliminare se pot consulta datele provizorii disponibile online. Cifrele finale sunt disponibile la scurt timp după publicarea estimărilor preliminare.