Piața valutară reprezintă un sistem de relații economice care se formează între participanții la piață în procesul de efectuare a tranzacțiilor cu valori valutare, realizarea de plăți internaționale și tranzacții cu instrumente financiare denominate în valută străină.
În funcție de amploarea sa, piața valutară se împarte în piața națională (internă), piața mondială și piața internațională. Piața valutară națională se referă la piața valutară a unei anumite țări (de exemplu, piața valutară a României). Piața valutară internațională reprezintă piața unei alte țări, analizată în raport cu o piață națională. Dacă se discută despre mai multe piețe interne care funcționează într-un spațiu valutar comun, aceasta va fi considerată piața valutară regională.
Piața valutară mondială include piețele interne ale tuturor țărilor și permite evaluarea eficienței cu care sunt gestionate fluxurile financiare în diverse valute în cadrul activităților economice internaționale.
Funcțiile pieței valutare
Crearea condițiilor pentru realizarea tranzacțiilor valutare;
Formarea și reglementarea cursurilor de schimb valutar;
Suportarea activităților economice internaționale;
Diversificarea portofoliilor valutare;
Acoperirea riscurilor care apar în procesul de efectuare a tranzacțiilor valutare;
Crearea condițiilor pentru obținerea de profit din operațiunile de conversie și altele.
Participanții la piața valutară
Participanții la piața valutară sunt: autoritățile de reglementare, agenții economici, intermediarii financiari, instituțiile de infrastructură și organizațiile internaționale de valută și instituțiile financiare.
Regulatorul pieței valutare naționale în majoritatea țărilor este banca centrală. Banca centrală stabilește reglementările pentru efectuarea tranzacțiilor valutare și supraveghează respectarea acestora. În funcție de regimul cursului de schimb din fiecare țară, aceasta poate utiliza diverse instrumente de reglementare (intervenții valutare, cumpărarea și vânzarea rezervelor valutare etc.). În România, Banca Națională a României (BNR) joacă rolul de autoritate principală în reglementarea pieței valutare.
Agenții economici sunt gospodăriile, organizațiile și instituțiile publice. Aceștia generează cererea și oferta de valori valutare pentru realizarea tranzacțiilor în condiții favorabile. Aceștia pot efectua tranzacțiile doar prin intermediul intermediarilor financiari.
Intermediarii financiari includ băncile comerciale și intermediarii non-bancari care au dreptul de a efectua tranzacții valutare într-o anumită țară. În România, participanții la piața valutară sunt băncile comerciale autorizate și profesioniștii în domeniul valorilor mobiliare. Pe lângă efectuarea tranzacțiilor valutare, aceștia, împreună cu alte instituții financiare, joacă rolul de agenți ai controlului valutar, ceea ce înseamnă că trebuie să raporteze tranzacțiile valutare autorităților competente, conform reglementărilor legale.
Infrastructura pieței este reprezentată de bursele valutare, organizațiile de clearing, birourile de istoric de credit, agențiile de rating și alte instituții care sprijină tranzacțiile efectuate pe piața valutară și alte operațiuni.
Organizațiile financiare internaționale reglementează procesul de efectuare a tranzacțiilor pe piața valutară mondială. Printre cele mai importante instituții se numără Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială, Banca pentru Reglemente Internaționale (BRI) și altele.