BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Programul de cambii

Programul de cambii este o modalitate de atragere a investițiilor prin intermediul cambiei.

Prin dezvoltarea unui program de cambii, companiile și băncile atrag fonduri pentru afacerea lor. Pentru organizații, acest program reprezintă o alternativă la obținerea unui împrumut bancar.

Acest sistem aduce o serie de avantaje:

  • Cambia nu este o valoare mobilă emisă. Emisiunea de cambii nu necesită înregistrare, ceea ce înseamnă că nu este necesară o procedură complexă și de durată la autoritățile statale. Orice organizație sau chiar o persoană privată – directorul unei companii – poate emite cambii.

  • Nu este necesar un colateral pentru emisiunea de cambii, spre deosebire de obținerea unui împrumut bancar, și nu este necesară plata unei asigurări.

  • Utilizând cambii, nu trebuie să împrumuți o sumă fixă de la început – poți obține împrumuturi pe măsură ce apare necesitatea de fonduri pentru realizarea unui proiect.

  • Compania are posibilitatea de a-și refinanța datoriile atunci când este necesar, emitând noi cambii.

  • Compania care implementează programul de cambii dobândește un istoric public de credit. Devine cunoscută printre creditorii potențiali și câștigă puncte în reputația sa în rândul partenerilor de afaceri.

Singurul dezavantaj al programului de cambii comparativ cu un împrumut bancar este costul mai mare al împrumuturilor. Acest lucru se explică prin faptul că cambia este un angajament neasigurat și, prin urmare, rata dobânzii trebuie să fie mai mare decât la un împrumut pentru care a fost oferit un colateral.

Pentru a implementa un program de cambii, de obicei, se ia decizia de a emite o serie de valori mobiliare cu o valoare nominală standard pentru companie și pentru o perioadă convenabilă.

În anumite cazuri, companiile financiare și băncile oferă asistență în implementarea programului de cambii. De asemenea, în România există organizații specializate, care pot ajuta la crearea unui program de cambii, dar și să ofere standarde clare pentru facilitarea relațiilor dintre împrumutători și creditori.