Povara datoriei pentru împrumut– reprezintă cheltuielile financiare necesare pentru rambursarea datoriei, corelate cu veniturile. Este utilizată atât de bănci, cât și de clienți pentru a evalua capacitatea de a îndeplini obligațiile față de creditori și pentru a analiza nivelul de încărcare financiară a debitorului.
Povara datoriei poate fi reflectată atât prin valoarea plăților lunare, cât și prin datoria totală restantă. Atunci când banca stabilește parametrii principali ai împrumutului (suma și durata împrumutului), se bazează pe principiul că plățile lunare nu ar trebui să depășească 40-50% din venitul total al împrumutatului.
În același timp, pentru ambele părți – creditor și debitor – este importantă valoarea totală a datoriei (practic, termenul în care trebuie rambursată datoria). Interesele celor două părți sunt, însă, adesea opuse. Banca este interesată ca termenul de rambursare să fie cât mai lung, deoarece acest lucru va crește dobânda și, prin urmare, profitul său. Pe de altă parte, pentru debitor, o povară financiară prea mare poate deveni un obstacol în realizarea altor proiecte de viață importante, care necesită fonduri semnificative.
Dacă povara datoriei devine prea mare pentru client, este recomandat ca acesta să informeze imediat banca care a acordat împrumutul. Ignorarea dificultăților și, mai ales, încercarea de a se ascunde de creditor, poate duce la mult mai multe probleme decât încercarea de a rezolva problema împreună cu banca.