Piața ipotecară este un sistem compus din trei componente: piața creditelor ipotecare, piața titlurilor de valoare ipotecare și piața imobiliară. Actorii principali ai pieței ipotecare sunt băncile, Agenția pentru Credite Ipotecare pentru Locuințe, împrumutații, depozitarii, dezvoltatorii imobiliari și agenții imobiliari.
Piața creditelor ipotecare cuprinde relațiile contractuale dintre bănci și împrumutați, prin care aceștia din urmă primesc fonduri pentru achiziționarea de bunuri imobiliare. Aceste bunuri sunt puse ulterior garanție pentru bancă pe perioada rambursării creditului.
La rândul lor, obligațiile clienților legate de creditele ipotecare reprezintă active financiare, pentru care băncile emit titluri de valoare ipotecare, tranzacționate pe piața financiară. Pentru băncile emitente, lansarea de titluri de valoare ipotecare reprezintă o modalitate de a atrage fonduri, iar pentru cumpărători, aceasta este o sursă de profit speculativ.
Piața imobiliară reprezintă baza materială pe care funcționează cele două subsisteme anterioare. În țările dezvoltate, majoritatea tranzacțiilor imobiliare se realizează cu ajutorul creditelor ipotecare. România, deși înregistrează progrese semnificative, încă se află în urmă față de alte state dezvoltate, în principal din cauza ratelor de dobândă relativ ridicate și a prețurilor mari ale locuințelor raportate la veniturile populației. Cu toate acestea, o proporție semnificativă din piața imobiliară din România este implicată în tranzacții ipotecare.