Politica de credit a băncii reprezintă un set de principii (priorități) care ghidează instituția financiară în activitatea sa de acordare a creditelor. Conducerea băncii formează politica de credit în funcție de misiunea și obiectivele cheie ale instituției financiare, precum și de mecanismele de realizare a acestora. Unul dintre elementele esențiale ale politicii de credit este stabilirea riscurilor pe care banca este dispusă să și le asume pentru a obține profitul maxim posibil și strategia de gestionare a acestor riscuri.
Politica de credit a băncii se formează ținând cont de factori externi și interni. Se ia în considerare situația economică și politică generală din țară, nivelul inflației, rata dobânzii de bază, cursul valutar național, situația din sectorul bancar, caracteristicile politicii monetar-fiscale aplicate de autoritatea financiară (Banca Națională). Factorii interni includ specializarea băncii, baza sa de resurse, mărimea și structura audienței clienților, calificarea managementului și personalului.
Politica de credit a băncii în relațiile cu clienții corporativi, în special cu cei mari, are ca scop stabilirea și dezvoltarea relațiilor pe termen lung, pe baza criteriilor de colaborare eficientă. Printre acestea se numără transparența surselor de venit ale clienților, stabilitatea afacerilor lor, experiența pe piață, activelor deținute, posibilitatea de a oferi garanții pentru credite.
Pe baza politicii de credit, băncile își structurează activitatea cu clienții retail: aleg modelul de evaluare a fiabilității și capacității de plată a împrumutaților, stabilesc cerințele pentru aceștia (vârsta, vechimea în muncă, nivelul venitului, istoricul de credit etc.), definesc formele de creditare prioritară (credite garantate sau negarantate, credite pentru scopuri precise sau generale, termene de creditare, ratele dobânzilor).
Implementarea politicii de credit se realizează pe baza unor instrucțiuni și alte documente care reglementează realizarea unor operațiuni bancare specifice și activitățile de marketing pentru formarea, menținerea și extinderea audienței clienților. Politica de credit a băncii nu este un concept static; aceasta este revizuită periodic în funcție de schimbările economice și de schimbarea priorităților conducerii instituției financiare.