Piața creditării de consum este unul dintre cele mai mari segmente ale sectorului financiar în ceea ce privește numărul de clienți. Participanții la această piață includ aproape toate băncile comerciale din România, instituțiile financiare nebancare (IFN-uri), precum și milioane de persoane fizice. În România, creditarea de consum a început să se dezvolte accelerat în anii 2000, devenind o componentă esențială a sectorului bancar.
O caracteristică distinctivă a creditelor de consum este accesibilitatea lor sporită comparativ cu creditele ipotecare sau auto. Obținerea unui astfel de împrumut necesită mai puține documente și un proces de aprobare mai rapid. Există numeroase produse de creditare de consum, cu o gamă variată de condiții, iar, în general, cu cât cerințele privind veniturile și documentele sunt mai reduse, cu atât rata dobânzii este mai mare.
Deoarece creditele de consum sunt, în majoritatea cazurilor, negarantate, acest segment de creditare este asociat cu riscuri ridicate de neplată. În același timp, este și cel mai dinamic sector al pieței de creditare, datorită flexibilității și vitezei de rotație a fondurilor. Pentru bănci și IFN-uri, această piață poate reprezenta atât o provocare în ceea ce privește gestionarea riscurilor, cât și o sursă importantă de venit, având în vedere că ratele dobânzilor practicate sunt, în medie, mai mari decât cele aferente creditelor ipotecare sau auto.
Infrastructura pieței creditării de consum nu se limitează la sucursalele bancare și IFN-uri. În marile centre comerciale și magazine, este răspândită practica creditării la punctul de vânzare (POS-creditare). Astfel, reprezentanții instituțiilor financiare pot oferi credite pe loc pentru achiziția de produse și servicii. Pentru aprobarea unui astfel de împrumut, de obicei, este necesară doar cartea de identitate, iar clientul devine automat debitor în momentul achiziției.