Rata bancară reprezintă dobânda pe care o stabilește o instituție financiară pentru primirea (ratele dobânzii pentru depozite) sau acordarea (ratele dobânzii pentru credite) de fonduri pentru persoane fizice și juridice. Aceasta depinde de politica monetară stabilită de Banca Națională a României.
Pe scurt, „rata bancară” reprezintă costul banilor, exprimat în procente.
Rata dobânzii de politică monetară este dobânda stabilită de Banca Națională a României pentru principalele sale operațiuni, având rolul de a reglementa sectorul bancar și de a ghida politica monetară a țării. Aceasta servește drept indicator al politicii economice și financiare.
Cum funcționează: un banc comercial împrumută bani de la Banca Națională a României la o dobândă de politică monetară și acordă credite populației sau companiilor la o dobândă mai mare. Diferența între dobânzile percepute reprezintă profitul bancar.
De asemenea, există și conceptul de „rata medie a dobânzii bancare”, care reflectă dobânda medie aplicată de toate băncile pentru credite sau depozite într-o anumită regiune sau pe întreg teritoriul țării.
Pentru a afla valoarea ratei bancare, aceasta poate fi consultată pe site-ul oficial al unei instituții financiare sau în alte surse deschise de informare.