BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Riscurile bancare

În prezent, în literatura de specialitate și printre practicieni, există diverse interpretări ale conceptului de „riscuri bancare”. Cea mai răspândită definiție este cea prezentată într-un document emis de Banca Națională a României (BNR) referitor la acest subiect. În acest document, riscul bancar este definit ca posibilitatea (probabilitatea) ca o instituție financiară să înregistreze pierderi și/sau să sufere o scădere a lichidității din cauza unor evenimente nefavorabile, legate de factori interni (complexitatea structurii organizaționale, nivelul de calificare al personalului, modificări organizaționale etc.) și/sau factori externi (schimbarea condițiilor economice de operare, tehnologii utilizate etc.).

Tipuri de riscuri bancare

Riscurile bancare pot fi clasificate în funcție de diferite criterii. De exemplu, după sursa lor de apariție (riscuri pure, riscuri speculative), după nivelul de impact (riscuri la nivel micro, riscuri la nivel macro; risc internațional, risc național, risc specific unei bănci, risc al unui client al băncii), după factorii care generează riscul (riscuri externe, riscuri interne), după momentul apariției (riscuri retrospectiv, riscuri curente, riscuri prospective), după gradul de dependență de bancă și altele. Unul dintre criteriile fundamentale pentru identificarea principalelor tipuri de riscuri bancare este gradul de influență asupra stabilității unei bănci și rentabilității acesteia. În acest sens, riscurile pot fi împărțite în riscuri financiare și riscuri non-financiare. Riscurile financiare sunt acele riscuri care influențează direct stabilitatea băncii și rentabilitatea sa, în timp ce riscurile non-financiare influențează indirect aceste parametri, prin legătura cu primele. Exemple de riscuri financiare sunt: riscul de credit (care include și riscul de concentrare), riscul de lichiditate, riscul de piață (care include riscurile de acțiuni, dobândă, valută și marfă), riscul de faliment și pierderile de active ale băncii. Printre principalele riscuri non-financiare se numără riscul operațional, riscul juridic, riscul de pierdere a unei afaceri comerciale, riscul de țară, riscul de transfer etc.

Cum se clasifică riscurile bancare în funcție de impactul asupra întregului sector bancar?

În funcție de gradul de influență asupra întregului sector bancar, putem identifica riscul sistemic, riscul unei grupuri bancare, riscul unei bănci cu licență universală și riscul unei bănci cu licență de bază. De asemenea, în funcție de impactul asupra modelului de afaceri al băncii, riscurile pot fi agregate (care afectează toate procesele de afaceri) sau pot influența doar anumite direcții ale activității băncii. De exemplu, riscul de faliment și pierderea activelor băncii este un exemplu de risc agregat, în timp ce riscurile operaționale și riscurile de lichiditate pot afecta doar anumite operațiuni ale băncii.

Gestionarea riscurilor bancare

Gestionarea riscurilor bancare reprezintă un proces care are drept scop identificarea, măsurarea și reducerea pierderilor potențiale în activitatea unei instituții financiare. Principalele elemente ale sistemului de management al riscurilor (SMR) în băncile comerciale din România includ:

  • principii de bază pentru construirea sistemului de management al riscurilor;

  • subiecți și obiecte ale gestionării riscurilor;

  • cadrul normativ și legal;

  • structura organizațională;

  • etapele implementării SMR;

  • metode de evaluare cantitativă și calitativă a riscurilor;

  • instrumente de gestionare a riscurilor, dintre care cele mai importante sunt transferul riscurilor (prin împărțirea, hedging, asigurarea riscurilor), eliminarea și reducerea riscurilor (prin limitare, diversificare, constituirea de rezerve, securitizare etc.).