BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Recesiunea

Recesiunea reprezintă o scădere a activității economice, manifestată prin deteriorarea indicatorilor macroeconomici, în special prin reducerea produsului intern brut (PIB). În timpul unei recesiuni, se observă creșterea șomajului, scăderea volumului investițiilor și, în unele cazuri, diminuarea nivelului de trai pentru cei implicați direct în mediul de afaceri. În schimb, veniturile funcționarilor publici, pensionarilor și persoanelor care trăiesc din chirii sau dobânzi sunt mai puțin afectate.

În anumite țări, autoritățile desemnate recunosc oficial o recesiune dacă sunt îndeplinite anumite condiții. De exemplu, în SUA, recesiunea este definită ca o scădere semnificativă a activității economice pe o perioadă de câteva luni, reflectată în reducerea PIB-ului, a veniturilor reale, a ocupării forței de muncă, a producției industriale și a comerțului cu amănuntul. În Marea Britanie, recesiunea este confirmată dacă PIB-ul scade timp de două trimestre consecutive.

O definiție informală frecvent folosită în mediul economic spune: „Dacă vecinul tău își pierde locul de muncă, este recesiune. Dacă tu îți pierzi locul de muncă, este criză.”

Determinarea oficială a recesiunii vine, de obicei, cu întârziere, deoarece datele privind PIB-ul sunt publicate retroactiv și pot fi revizuite ulterior. Astfel, se poate întâmpla ca recesiunea să fie recunoscută oficial după ce s-a încheiat deja. Din acest motiv, deciziile economice se bazează mai degrabă pe prognoze, care, însă, nu sunt întotdeauna precise.

Tipuri de recesiune

Recesiunile pot fi clasificate în funcție de forma graficului evoluției PIB-ului:

  • Recesiune în V – o scădere bruscă, urmată de o redresare rapidă.

  • Recesiune în U – o scădere abruptă, o perioadă prelungită de stagnare și apoi o revenire rapidă.

  • Recesiune în W – o revenire temporară urmată de o nouă scădere, similară cu două recesiuni succesive în V.

  • Recesiune în L – o scădere bruscă, urmată de o recuperare lentă și prelungită.

Recesiunile sunt fenomene obișnuite în economiile dezvoltate. De exemplu, SUA a traversat mai mult de 10 recesiuni de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în Regatul Unit au avut loc cel puțin 5 episoade recesioniste în aceeași perioadă. Începând cu sfârșitul secolului XX, au apărut recesiuni globale, care au afectat simultan mai multe țări și continente, cum s-a întâmplat în anii 1998, 2000-2001 și 2008-2009.