Ce este sistemul bancar
Sistemul bancar reprezintă ansamblul instituțiilor bancare și non-bancare, infrastructurii bancare, care interacționează strâns între ele și asigură dezvoltarea sustenabilă a acestuia.
Clasificarea sistemelor bancare poate fi realizată pe baza mai multor criterii.
Astfel, în funcție de tipul relațiilor bancare din societate, se disting sisteme bancare de tip distributiv, tranzitoriu și de piață. Sistemul de piață se caracterizează prin prezența concurenței și reglementării. Tipul distributiv se caracterizează prin absența elementelor pieței, reglementarea strictă și centralizarea conducerii dintr-un singur centru economic. Tipul tranzitoriu include trăsături atât ale sistemului de piață (concurență și reglementare), cât și ale unui sistem economic distributiv – administrarea rigidă a anumitor poziții.
În funcție de tipul sistemului bancar – distributiv sau de piață – se formează și funcționează diferite nivele ale sistemului bancar. În practică, întâlnim sisteme bancare unilaterale, bilaterale și trilaterale.
Clasificând sistemele bancare pe modele, putem distinge modelele competitive, oligopoliste și monopoliste de structurare. În funcție de clasele de sistem bancar, există sistemele naționale, supranaționale și globale.
În funcție de gradul de specializare, se deosebesc sistemele bancare universale și specializate. În modelul specializat, este interzisă combinarea activităților de creditare și investiție. Modelul universal de sistem bancar permite, dimpotrivă, combinația acestor două activități.
Modele de sistem bancar
În funcție de gradul de dezvoltare a sistemului bancar, întâlnim în practică următoarele modele:
Modelul extensiv: Se caracterizează printr-un număr limitat de servicii bancare oferite, o politică agresivă pe piața activelor și obligațiunilor, un grad scăzut de diversificare, o concentrare mare a riscurilor, un nivel scăzut de dezvoltare a concurenței și disciplinei de piață.
Modelul intensiv: Se remarcă printr-un nivel înalt de concurență, un grad ridicat de transparență și disciplină de piață, existența unei infrastructuri moderne și extinse, un nivel ridicat de capitalizare a băncilor, un management echilibrat și o stabilitate a afacerilor, precum și fiabilitatea informațiilor furnizate autorităților de control și supraveghere.