BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Sistemul bancar al Elveției

Sistemul bancar al Elveției se caracterizează printr-o structură pe trei niveluri. Primul nivel este reprezentat de Banca Națională a Elveției, cu birouri centrale, filiale și agenții, băncile cantonale și Autoritatea Federală de Supraveghere a Pieței Financiare din Elveția.

Banca Națională a Elveției desfășoară o politică monetar-fiscală echilibrată și, împreună cu Autoritatea Federală de Supraveghere a Pieței Financiare, răspunde de dezvoltarea stabilă a întregii piețe financiare. Spre deosebire de băncile centrale din multe alte țări, Banca Națională a Elveției nu este o instituție de stat, ci o companie pe acțiuni privată, având ca acționari cantonele, băncile cantonale și investitori privați. Banca Națională nu îndeplinește funcții de reglementare – aceasta este responsabilitatea Comisiei Federale a Băncii.

Băncile cantonale sunt organizații de stat, înființate și controlate de autoritățile unuia dintre cele 26 de cantone din Elveția. Acestea sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai sigure din lume și au apărut din necesitatea dezvoltării economiei cantonale prin acordarea de credite guvernamentale ieftine. Băncile cantonale activează în toate sectoarele economice, dar au cea mai mare dezvoltare în domeniul economiilor și creditelor ipotecare, precum și în managementul activelor.

Al doilea nivel al sistemului bancar elvețian este reprezentat de diverse tipuri de bănci comerciale private. Cele mai mari dintre acestea sunt două bănci transnaționale – UBS și Credit Suisse, care dețin împreună peste 50% din depozitele din Elveția și fiecare dintre ele are o rețea extinsă de filiale atât în țară, cât și în străinătate. Principalele lor activități includ serviciile de bancă de investiții, private banking și managementul activelor.

Băncile regionale și de economii din Elveția oferă servicii bancare tradiționale (în special pentru clienții din regiunile lor): credite ipotecare și corporative, depozite.

Băncile bursiere, activând în domeniul managementului activelor, deservesc clienți atât din țară, cât și din afaceri internaționale.

Băncile private sunt organizate sub formă de parteneriate și reprezintă cele mai vechi structuri bancare din Elveția, fiind specializate în managementul portofoliilor de investiții ale clienților.

Activitatea băncilor filiale și sucursale ale băncilor străine în Elveția este semnificativă: numărul acestora depășește 40% din totalul instituțiilor bancare din țară. Companiile financiare joacă, de asemenea, un rol important în industria bancară din Elveția și sunt împărțite în două categorii: cele care desfășoară operațiuni de depozit și cele care nu acceptă depozite, dar oferă alte servicii bancare.

Elveția este considerată o țară a băncilor, iar al treilea nivel al sistemului bancar este reprezentat de băncile de asigurări cooperativă și casele de economii, care desfășoară în mod tradițional activități de arbitraj valutar și pe dobânzi.