Sistemul bancar din Japonia are un model în trei niveluri și este construit pe principiul keiretsu, care îi permite să asigure resurse financiare pentru toate segmentele economiei la fiecare nivel. În același timp, rolul băncilor de dezvoltare de stat în finanțarea sectorului real al economiei japoneze, care, împreună cu Banca Japoniei, formează primul nivel al sistemului bancar al țării, diferențiază semnificativ Japonia de alte țări dezvoltate cu economii de piață.
Scopul principal al Băncii Japoniei este menținerea stabilității prețurilor și sprijinirea creșterii economice în țară. Misiunea Băncii de Dezvoltare a Japoniei este finanțarea proiectelor care vizează dezvoltarea durabilă a economiei japoneze și îmbunătățirea calității vieții populației. Banca Japoniei este destinată pentru plățile internaționale și sprijină cooperarea economică între Japonia și alte țări prin furnizarea de resurse pentru investiții externe și sprijinirea comerțului internațional.
Al doilea nivel al sistemului bancar este format din băncile comerciale urbane și regionale, instituțiile de depozit și financiare, specializate pe asigurări și tranzacții cu valori mobiliare, de obicei, acestea fiind instituții de specialitate cu legături strânse cu sursele de finanțare ale programelor de investiții guvernamentale.
Al treilea nivel este constituit din numeroasele instituții de cooperare de credit, care permit accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii din agricultură, pescuit, silvicultură, construcții și alte domenii ale economiei Japoniei. Dintre acestea, se remarcă federațiile agricole și de pescuit ale cooperativelor, care fac parte din grupul Băncii Centrale de Cooperare Agricolă, și băncile de cooperare urbane și asociațiile de credit, care sunt reunite în cadrul Băncii Centrale de Cooperare.