BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Tipuri de depozite bancare

Există mai multe criterii prin care depozitele bancare sunt clasificate. Acestea pot varia în funcție de parametrii precum termenii de plasament, scopul produselor bancare, funcționalitatea acestora și valuta.

Ce tipuri de depozite există?

În funcție de termen, depozitele sunt împărțite în depozite pe termen scurt și lung.

„În prezent, depozitele combină caracteristicile principale ale instrumentelor de economisire. Astfel, ele sunt ușor de utilizat și clare în privința randamentului obținut. În plus, depozitele presupun riscuri scăzute, datorită sistemului de asigurare care protejează fondurile de pe conturile bancare până la o sumă asigurată de 100.000 RON. Un alt avantaj al depozitelor este reprezentat de ratele de dobândă mari, pe care băncile sunt dispuse să le ofere pentru atragerea de fonduri de la cetățeni. Pentru potențialii depozitari, nu doar depozitele pe termen scurt sunt interesante, unde ratele de dobândă sunt acum cele mai atractive, dar și depozitele pe termen lung, în care un factor important pentru obținerea randamentului este posibilitatea de capitalizare a dobânzilor”, a declarat analistul din domeniul bancar Bogdan Zvarich.

Ce este un depozit la vedere?

Depozitul la vedere. În baza unui astfel de contract, instituția bancară se angajează să restituie sumele depuse în orice moment, la cererea clientului. Deoarece nu există un termen stabilit, spre deosebire de depozitele pe termen determinat, rata dobânzii este minimă – în medie, nu mai mult de 0,1%.

Ce este un depozit pe termen fix?

Depozitul pe termen fix. Aceste depozite sunt plasate pentru o perioadă determinată, stabilită prin contract. Cele mai frecvente depozite sunt cele pe termen de trei, șase luni sau un an. Pentru a obține întreaga rată a dobânzii, este necesar să mențineți banii în depozit pe toată durata acordului. În caz contrar, banca va returna depozitul, dar cu o dobândă mult mai mică, de obicei, la nivelul dobânzii pentru depozitele la vedere.

Depozitele pe termen fix pot fi, la rândul lor, împărțite în subtipuri în funcție de destinația acestora: depozite de economisire, depozite de economii sau depozite curente. Cel mai simplu dintre acestea sunt depozitele de economisire. La aceste depozite nu sunt permise operațiuni de completare sau retragere parțială a sumelor. Depozitele de economisire au, de obicei, cele mai mari rate ale dobânzii.

Depozitele de economii sunt destinate celor care doresc să depună sume în perioada contractuală pentru a economisi o sumă mai mare (de exemplu, pentru o achiziție de valoare mare).

Depozitele curente permit clientului să își păstreze într-o oarecare măsură controlul asupra fondurilor sale, gestionând economiile prin operațiuni de intrare și ieșire. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de depozite universale. Depozitele curente pot fi, de asemenea, de tipuri diferite: de retragere și completare sau de retragere.

Tipuri de depozite în funcție de destinatar

Depozitele pentru persoane fizice sunt destinate cetățenilor obișnuiți. Aceste depozite beneficiază de protecția sistemului de asigurare a depozitelor, conform legislației române.

Depozitele pentru persoane juridice sunt destinate organizațiilor. Acestea permit companiilor să plaseze fonduri temporar disponibile. Conform acordului dintre bancă și client, retragerea anticipată a fondurilor din depozit poate fi interzisă, ceea ce nu încalcă legislația în vigoare. De asemenea, persoanele juridice nu sunt protejate de sistemul de asigurare a depozitelor. Întreprinzătorii individuali pot recupera sumele până la limita stabilită de legislația română în caz de retragere a licenței băncii.

Depozitele speciale sunt oferite, de obicei, unui grup mai restrâns de persoane. De exemplu, băncile pot dezvolta produse speciale pentru studenți, pensionari etc.

Un loc special printre depozite îl reprezintă produsele bancare destinate economiilor pentru copii. Depozitul poate fi deschis de un părinte, tutore, rudă sau altă persoană pentru copil, iar beneficiarul va fi copilul la atingerea unei anumite vârste.

Există, de asemenea, alte produse specializate, cum ar fi depozite cu perioadă limitată, depozite cu dobândă variabilă, depozite de economii și altele.

Uneori, întâlnim și depozite "indexate", a căror valoare poate fi legată de un activ sau indicator financiar, cum ar fi prețul aurului sau rata dobânzii cheie. Rata dobânzii la aceste depozite poate varia pe durata contractului.

Tipuri de depozite în funcție de valută

Depozitele pot fi, de asemenea, clasificate în funcție de valuta în care sunt plasate fondurile. Astfel, există depozite în RON și în valută – de obicei în EUR sau USD. De asemenea, pot exista depozite în monede mai puțin comune pe piața românească.

Diversitatea tipurilor de depozite permite instituțiilor financiare să atragă fonduri în condiții favorabile, utilizând și strategii de marketing. Depozitarii, la rândul lor, beneficiază de o gamă largă de produse bancare și au posibilitatea de a plasa fondurile lor în condițiile care li se potrivesc cel mai bine.