Care sunt tipurile de carduri de credit?
Astăzi, aproape toate băncile oferă produse de carduri de credit. Acestea pot fi împărțite în următoarele categorii:
Carduri de credit clasice, care nu presupun existența unor fonduri proprii pe contul cardului.
Carduri de credit cu posibilitate de overdraft, care permit deținătorului să folosească atât fonduri proprii, cât și împrumutate.
Ambele tipuri de carduri pot fi oferite cu sau fără perioadă de grație. Datorită perioadei de grație, deținătorul cardului poate utiliza fonduri împrumutate într-o anumită perioadă de timp fără a plăti dobânzi, cu condiția ca soldul să fie achitat integral până la sfârșitul perioadei de grație.
Limita de credit a cardului
Atât cardurile de credit, cât și cele cu overdraft, vin cu o limită de credit stabilită de bancă. Aceasta reprezintă valoarea maximă a datoriei care poate fi acumulată într-un moment dat. Limita de credit este stabilită individual, în funcție de venituri, scorul de credit și alți factori.
Este important de menționat că valoarea maximă a limitei de credit este influențată de planurile tarifare ale băncii, în funcție de profilul clientului.
De obicei, atunci când un card este emis pentru prima dată, băncile nu stabilesc limite de credit maxime, dar, de regulă, dacă clientul folosește activ cardul și nu are întârzieri la plăți, banca poate crește limita de credit după un anumit timp, fie pe propria inițiativă, fie la cererea clientului. De asemenea, banca are dreptul să modifice limita de credit unilateral pe întreaga durată de valabilitate a cardului, fie în sus, fie în jos.
Creditul pe card este revolver – adică, utilizând fondurile împrumutate ale băncii, în cadrul limitei de credit disponibile, clientul poate rambursa și utiliza din nou aceleași fonduri în mod repetat pe toată durata de valabilitate a cardului.