În România, legislația fiscală prevede mai multe regimuri fiscale pentru organizații și întreprinderi individuale (ÎI). Aceste regimuri influențează nu doar cuantumul impozitelor, ci și contribuțiile de asigurări sociale.
Regimul general de impozitare se aplică automat, dacă organizația sau ÎI nu optează pentru un alt regim fiscal. Acest regim presupune plata următoarelor taxe:
impozitul pe profit;
TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată);
impozitul pe transport;
impozitul pe terenuri;
impozitul pe proprietăți;
alte impozite și taxe specifice în funcție de activitatea desfășurată.
Regimurile fiscale speciale disponibile în România includ:
Sistemul de impozitare pentru micii fermieri (impozitul agricol unic). Acest sistem scutește organizațiile din domeniul agricol de la plata impozitului pe profit și a impozitului pe proprietate pentru bunurile utilizate în producția agricolă, procesarea și comercializarea produselor, precum și pentru serviciile prestate de aceștia.
Sistemul simplificat de impozitare (Sistemul de impozitare pe venituri). Poate fi ales de organizațiile cu venituri anuale sub pragul de 1.000.000 RON. Acest sistem scutește organizațiile de plata impozitului pe profit și a TVA-ului. Totodată, există o limită privind numărul de angajați și tipologia activităților desfășurate. În plus, anumite sectoare de activitate, cum ar fi sectorul financiar, asigurările și altele, nu pot aplica acest regim fiscal.
Regimul special pentru microîntreprinderi. Acest regim permite microîntreprinderilor (cu venituri sub 1.000.000 RON pe an și un număr de angajați mic) să aplice un impozit de 1% sau 3% din veniturile realizate, în funcție de numărul de angajați. Acesta scutește microîntreprinderile de la plata impozitului pe profit și TVA.
Regimul de impozitare în cadrul acordurilor de parteneriate public-private. Acest regim se aplică în cadrul parteneriatelor publice-private și presupune condiții speciale de impozitare pentru investițiile realizate în proiecte de infrastructură sau alte domenii prioritare. Acesta poate include scutiri de impozite pe terenuri sau pe anumite active utilizate în cadrul proiectului.
Tipurile de regimuri fiscale pentru ÎI în România sunt asemănătoare cu cele menționate mai sus, cu excepția regimului de impozitare în cadrul parteneriatelor public-private. De asemenea, întreprinderile individuale pot opta pentru un regim fiscal special, cum ar fi sistemul de impozitare pe venituri sau alte regimuri specifice activităților independente, cum ar fi activitățile din domeniul IT sau cele care utilizează contracte de prestări servicii.