BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Tipuri de procente

(%) reprezintă o sutime dintr-un întreg. Procentele sunt adesea utilizate pentru a măsura schimbările unor indicatori care, în mod individual, sunt exprimați în alte unități. Vom explora utilizarea termenului în domeniul financiar și tipurile de procente.

Tipuri de procente – informații generale
În domeniul financiar, procentul reflectă valoarea adăugată obținută în procesul de utilizare a capitalului. Mărimea acestuia este influențată atât de factori macroeconomici (de exemplu, rata inflației, dobânzile pe piața interbancară, cursurile de schimb ale monedelor etc.), cât și de factori microeconomici, care afectează ritmul de dezvoltare al unor industrii sau piețe specifice, precum și gradul de risc al unei anumite operațiuni.

Care sunt tipurile de procente?
Procentele sunt utilizate pentru a determina rentabilitatea produselor de economisire și investiții (atât bancare, cât și nebancare), precum și pentru calcularea plății suplimentare pentru diferite produse de credit, care pot fi acordate atât de băncile comerciale, cât și de instituțiile financiare nebancare.

Tipuri de procente bancare
Procentele bancare reflectă mărimea taxei percepute de creditor de la debitor pentru utilizarea sumelor de bani. Când creditorul este o bancă, se utilizează „dobânda de credit” (dobânzi pentru împrumuturi și credite). În cazul în care banca este împrumutător, se vorbește despre „dobânda de depozit” (dobânzi pentru depozite, conturi de economii și certificate de depozit). De asemenea, există „dobânda de cambie” sau „dobânda de acceptare”, percepută de bancă pentru înregistrarea unui efect de comerț și care reprezintă plata unui procent din suma cambiei. De asemenea, termenul de „dobândă de referință” (sau „dobânda de politică monetară”) este echivalent cu „rata de referință a BNR” în România.

Tipuri de procente pentru depozite
În funcție de condițiile de calculare a dobânzilor, depozitele bancare pot fi:

  • Fără capitalizare a dobânzii, atunci când venitul din depozit se calculează conform „dobânzii simple” și se plătește la sfârșitul unei perioade stabilite prin contract (lunar, trimestrial etc.);

  • Cu capitalizare a dobânzii, atunci când venitul din depozit se calculează conform „dobânzii compuse” – după fiecare perioadă de calcul, dobânda se adaugă la suma depozitului, iar aceasta devine parte din capitalul pe care se calculează dobânda pentru perioada următoare;

  • Cu dobânzi progresive, atunci când dobânda crește pe măsură ce banii stau mai mult timp în depozit, iar venitul se plătește conform condițiilor stabilite de contract;

  • Tip „scara”, atunci când nivelul dobânzii variază în funcție de perioadele de păstrare a fondurilor.

Tipuri de procente pentru împrumuturi
Pentru calcularea plăților pentru împrumuturi se utilizează două scheme de calcul: „plăți anuități” și „plăți diferențiate”.

Plățile diferențiate presupun returnarea lunară a unei părți fixe din datoria principală și a dobânzii pentru suma rămasă de plată. Fiecare plată lunară scade, ceea ce face ca suma totală plătită pentru împrumut să fie mai mică decât în cazul plăților anuități, care presupun plăți lunare egale pe întreaga perioadă a împrumutului.

Rata dobânzii și tipurile sale
Rata dobânzii este nivelul dobânzii stabilite, care garantează titularului de fonduri nivelul dorit de profit. Aceasta poate fi fixă pe toată durata contractului, variabilă în funcție de modificările unui indicator anume, sau combinată – care combină o parte fixă și una variabilă.

De asemenea, există conceptul de „rata dobânzii efective” – care reflectă costul real al unui împrumut pentru împrumutat sau rentabilitatea unui depozit pentru deponent.