Ce tipuri de valori mobiliare există?
Toate valorile mobiliare pot fi împărțite în mai multe clase în funcție de drepturile pe care le oferă investitorilor.
În primul rând, există valori mobiliare de tip datoria, pentru care emitentul se angajează să plătească suma stabilită la termenul convenit. În această grupă se includ obligațiuni, certificate de depozit și bilete la ordin.
Obligațiunea este o valoare mobiliare de emisiune, adică pentru a o lansa, este necesar să fie înregistrat prospectul de emisiune. În cadrul obligațiunilor, există două tipuri: obligațiuni discount (fără cupon) și obligațiuni cu cupon.
Certificatul de depozit este un tip special de valoare mobiliare de datorie și poate fi emis doar de bănci.
Biletul la ordin este, de obicei, un document creat în urma activității comerciale. Totuși, conform practicii din România, el poate fi utilizat și pentru atragerea de fonduri prin așa-numita „programă de bilete la ordin”. Emisiunea biletelor la ordin nu este reglementată, iar teoretic, acestea pot fi emise chiar de persoane fizice, dacă există un investitor dispus să le achiziționeze.
În al doilea rând, un alt tip de valori mobiliare sunt instrumentele financiare de capital, care includ acțiuni ordinare și acțiuni preferențiale.
Aceste valori mobiliare oferă dreptul la o parte din profitul companiei și la o parte din activele rămase în cazul lichidării firmei. În plus, acțiunile ordinare, spre deosebire de cele preferențiale, permit participarea activă în conducerea societății prin intermediul adunărilor generale ale acționarilor.
Al treilea tip de valori mobiliare sunt instrumentele financiare derivate. Acestea sunt considerate valori mobiliare contractuale, deoarece în baza lor există un contract între cumpărător și vânzător, care devine un obiect al tranzacțiilor pe piețele financiare. Exemple de astfel de instrumente sunt contractele futures și contractele opționale (opțiuni).
În al patrulea rând, există valori mobiliare pe bază de bunuri, cum ar fi certificatele de depozit și garanțiile (warrants).
În practica globală, tipurile de valori mobiliare sunt strâns legate de conceptul de piață monetară. Așadar, ceea ce face parte din altă categorie, cum ar fi piața de numerar, nu este considerat valoare mobiliare.