BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Volatilitatea

Volatilitatea (din engleză, volatility) este un indicator al dinamicii unui instrument de piață (acțiuni, pereche valutară, mărfuri, indici etc.), care reflectă gradul său de schimbare. În comunitatea traderilor și analiștilor, volatilitatea este adesea numită „turbulență”. Cantitativ, volatilitatea se exprimă prin deviația valorii curente a indicatorului față de media acestuia pe o perioadă de timp. Cu cât schimbările sunt mai bruște (creștere, scădere sau fluctuații), cu atât volatilitatea este mai mare.

Mai mulți factori influențează volatilitatea unui instrument de piață. În cazul activelor cu lichiditate scăzută (care nu sunt tranzacționate frecvent din cauza lipsei de popularitate în rândul participanților la piață), modificările bruste ale cotelor pot fi cauzate de o tranzacție mare la bursă. Un alt factor care contribuie la creșterea volatilității sunt evenimentele semnificative, dar puțin așteptate, precum declarațiile autorităților financiare, publicarea datelor economice, evenimente politice, dezastre naturale etc.

Volatilitatea este considerată un reflex al incertitudinii și al lipsei de încredere din partea participanților la piață. De aceea, aceasta este adesea denumită și „indicele fricii”. Unii traderi speculativi își construiesc strategiile având în vedere acest indicator, însă analiștii recomandă investitorilor tradiționali să evite să joace cu astfel de active.