Ziua bancară (zi operațională, zi de plată) reprezintă intervalul de timp în care o instituție financiară efectuează operațiuni de creditare, debitare și transfer de fonduri ale clienților. Fiecare bancă stabilește individual durata zilei bancare, o specifică în documentația internă și informează clienții prin afișarea acestei informații în sucursale, pe site-ul oficial sau în aplicațiile mobile. În general, numărul și durata zilelor bancare depind de tipul de ordin de plată primit (în interiorul băncii sau extern, în lei sau în valută etc.).
Este important de menționat că noțiunile de „zi bancară” și „zi lucrătoare” nu sunt întotdeauna identice, deoarece „zi lucrătoare” se referă la intervalul de timp în care angajații băncii sunt prezenți la locul de muncă și sunt disponibili pentru efectuarea serviciilor de casierie și alte servicii financiare.
Legea română nu reglementează durata unei zile bancare, nici numărul de zile bancare dintr-un an. De regulă, zilele bancare nu coincid cu zilele calendaristice, întrucât majoritatea băncilor nu includ zilele de weekend și sărbătorile legale. În acest sens, numărul zilelor bancare dintr-un an este mai mic decât 360 sau 365. Totuși, în funcție de specificul activității fiecărei bănci, pot exista excepții, iar operațiunile de plată pot fi efectuate și în zilele de sărbătoare sau weekend.