Won sud-coreean este moneda oficială a Republicii Coreea. Codul bancar este KRW. 1 won este echivalent cu 10 hwanuri, însă unitățile monetare sub 1 won au fost retrase din circulație. Denumirile bancnotelor aflate în circulație sunt: 50000, 10000, 5000 și 1000 won. Monedele sunt de 500, 100, 50, 10, 5 și 1 won.
Pe fața bancnotelor sud-coreene de 1000 won este ilustrat portretul filosofului și gânditorului din secolul al XVI-lea, Yi Hwan, cu mennyundang (sală tradițională pentru lecțiile de confucianism la Universitatea Sungkyunkwan), precum și floarea de măslin. Pe verso – un peisaj de coastă cu stânci la malul mării. Pe bancnota de 5000 won se află unul dintre cei mai importanți învățați confucianiști din secolul al XVI-lea, Yi I, pe fundalul complexului muzeal Ojukheon din Gangneung, precum și bambusul negru și o reproducere a lucrării mamei lui Yi I, artista Sin Saimdan, „Insecte și plante”. Pe bancnota de 10000 won este reprezentat al patrulea conducător al dinastiei coreene din secolul al XV-lea, Yi Sejo Cel Mare, sub conducerea căruia a avut loc o înflorire culturală în țară, precum și un glob vechi coreean din secolul XVII. Pe bancnota de 50.000 won este ilustrată artista, poetesa și caligrafa din secolul al XVI-lea Sin Saimdan, iar pe verso – bambusul și pruna japoneză.
Pe reversul tuturor monedelor sud-coreene se află valoarea nominală, numele băncii emitente – Banca Coreei – și anul emiterii. Avesele monedelor sunt diferite. Pe moneda de 1 won este simbolul țării, floarea hibiscusului sirian. Pe moneda de 5 wonuri se află kobukson – în traducere „nava țestoasă”, o navă de război medievală coreeană. Pe moneda de 10 wonuri este ilustrată o pagodă de piatră din templul Bulguksa, numită Tabothap, sau „pagoda multor comori”. Pe moneda de 50 wonuri se află floarea orezului. Pe moneda de 100 wonuri este portretul lui Yi Sun-sin, legendarul comandant de marină din secolul al XV-lea, care a obținut numeroase victorii împotriva Japoniei. Pe moneda sud-coreeană de 500 won este ilustrat un cocor.
Istoria monedei coreene începe în secolul al III-lea î.Hr., cu primele semne monetare, care reprezentau monede în formă de cuțite și boabe. Acestea au rămas în circulație până în secolul al XI-lea, când a avut loc trecerea la baterea monedelor de fier. În secolele XI-XII au fost bătute și monede de cupru și argint, însă tirajul lor a fost limitat.
În 1392, dinastia Joseon a înlocuit dinastia Goryeo, iar aceasta a întreprins mai multe încercări de reformare a sistemului monetar al țării. În secolul al XVII-lea, au fost deschise 24 de monede de tipar, care au început să bată monede de cupru și bronz. În 1633, moneda oficială devine „mun”. În 1892, „mun” este înlocuită de „yang”, prima monedă a Coreei cu sistem decimal (1 yang echivala cu 100 fanuri). În 1902, a avut loc o denominație a monedei, iar „won” a devenit egal cu 5 „yang”. În 1909, a fost înființată Banca Coreei, care a preluat funcțiile de bancă emitentă.
Cu toate acestea, Coreea nu a reușit să-și păstreze independența, iar în 1910 a fost anexată de Japonia. Astfel, „won” a fost schimbat 1 la 1 cu yenul coreean.
După al Doilea Război Mondial, unitatea monetară devine „hwan”, iar cursul său era de 15 hwanuri pentru un dolar. În 1948, Coreea a fost împărțită în două state independente – Coreea de Nord și Coreea de Sud. Practic, în țară avea loc un război civil, în care erau implicate forțe externe: SUA, China și URSS. În această perioadă, hwanul coreean a suferit mai multe devalorizări: în 1947, cursul era de 50 hwanuri pentru un dolar american, în 1948 – 450 hwanuri, în 1949 – 900 hwanuri, în 1950 – 1800 hwanuri, iar în 1951 – deja 6000 hwanuri.
În 1962, a avut loc o reformă monetară, prin care 10 hwanuri au fost schimbate în noua monedă – wonul sud-coreean. La acea vreme, cursul era de 125 wonuri pentru un dolar american. Până în 1980, Banca Coreei a fixat cursul de schimb al monedei față de dolarul american. În mai 1964, acesta era de 255 wonuri, în 1972 – de 400, iar în 1980 – de 500 wonuri pentru un dolar.
Începând cu anii ’80, Coreea de Sud a adoptat o politică de liberalizare a pieței valutare. În 1997, wonul a devenit o monedă convertibilă liberă, iar cotările acesteia au fost determinate de cerere și ofertă, în urma unui acord cu Fondul Monetar Internațional.
Ultima devalorizare a wonului sud-coreean a avut loc în urma crizei asiatice din 1997, când moneda s-a depreciat la jumătate.
În anu 2025, cursul wonului este de aproximativ **1 KRW = 0,00314 RON**, iar **100 KRW** sunt echivalente cu aproximativ **0,31 RON**.
Wonul sud-coreean este unul dintre instrumentele pieței financiare. De asemenea, aceasta poate fi de interes pentru investitori, deoarece Coreea de Sud a înregistrat o creștere economică stabilă de-a lungul decadelor (cu excepția perioadelor de crize economice globale). Coreea de Sud dispune de o industrie de înaltă tehnologie dezvoltată, orientată spre inovare.
În ciuda reglementărilor liberale privind moneda în Coreea de Sud, persoanele care vizitează țara trebuie să cunoască anumite reguli. Se poate aduce valută străină în orice sumă, însă sumele care depășesc 10000 de dolari americani trebuie declarate, iar declarația trebuie păstrată până la sfârșitul călătoriei. La intrare, valuta nedecalarată sau cecurile în valoare de mai mult de 10.000 de dolari pot fi confiscate, iar persoana în cauză va fi sancționată.
Exportul valutei străine este permis în limita sumei declarate la intrare. Wonurile sud-coreene pot fi exportate până la 8 milioane. Wonurile rămase necheltuite pot fi schimbate înapoi la bancă, dacă se prezintă certificatul de schimb emis de o bancă locală. În lipsa unui astfel de certificat, se pot schimba până la 100 de dolari.