Astăzi este deja greu de întâlnit o persoană care să nu folosească carduri bancare. Practic toți au un card de salariu, iar pe lângă acesta, mulți români folosesc și un card de credit.
Mai mult decât atât, cardurile de credit au început să prevaleze asupra împrumuturilor de consum clasice. Totuși, suma de bani disponibilă pentru utilizare pe un card de credit este limitată de o sumă stabilită de bancă, cunoscută sub numele de limita de credit.
Un card cu limită de credit îți permite să faci cumpărături chiar dacă nu ai fonduri suficiente în cont. Dar ce este, de fapt, limita de credit? Orice client care a solicitat un împrumut de la o instituție financiară cunoaște acest termen. Limita de credit este unul dintre principalele condiții ale băncii atunci când analizează și acordă un împrumut. Limita de credit este determinată de doi parametri complementari:
Suma minimă a creditului reprezintă un nivel de bază care asigură acoperirea costurilor operaționale ale împrumutului. Suma maximă a creditului este, de obicei, stabilită individual, în funcție de capacitatea de plată a clientului, bunurile gajate, existența unor garanții și, un aspect important, istoricul de credit care reflectă experiența anterioară și abilitatea clientului de a gestiona împrumuturile.
Băncile stabilesc limitele de credit pentru a reduce riscurile asociate cu posibilele neplăți. Banca acordă anumite sume de bani pentru o perioadă îndelungată. În acest timp, clientul poate împrumuta sumele de care are nevoie, rambursa datoriile și apoi împrumuta din nou. Totuși, suma totală a datoriei nu poate depăși limita de credit stabilită. Astfel, limita de credit depinde în principal de capacitatea de plată a clientului. De exemplu, atunci când un client obține un card de credit instant, limita inițială poate fi mică, dar după ce furnizează banca o dovadă a veniturilor sale, suma poate fi mărită corespunzător. De asemenea, în anumite cazuri, pot exista beneficii adiționale, cum ar fi reduceri și bonusuri oferite de partenerii băncii.
Creșterea limitei de credit poate avea loc în două moduri:
Dacă un client dorește să crească limita cardului său de credit, trebuie să se adreseze băncii și să prezinte documentele corespunzătoare: o cerere scrisă; dovada unui venit mai mare, care să permită gestionarea unui card cu o limită mai mare. De asemenea, clientul trebuie să aibă un istoric de credit bun, adică să folosească activ cardul pentru plăți fără numerar și să nu aibă întârzieri la plată. Dacă un client folosește cardul foarte rar sau îl utilizează frecvent pentru retrageri de numerar, iar plățile sunt efectuate cu întârziere, probabil că nu va putea obține o creștere a limitei de credit.
Totuși, există situații în care clientul nu a solicitat încă o creștere a limitei de credit, iar banca a decis să mărească suma disponibilă ca bonus. Condițiile acestei măririi pot include utilizarea regulată a cardului de credit sau poate fi rezultatul unei promoții bancare. În acest caz, suma limitei de credit poate fi direct proporțională cu rata dobânzii, iar pentru utilizarea unei sume mai mari, clientul va plăti mai mult.
În orice caz, dacă clientul nu are nevoie de o sumă mai mare, el poate solicita menținerea limitei de credit anterioare, printr-o cerere directă la bancă.