BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Acțiuni preferențiale

Acțiunile preferențiale sunt un tip de instrument financiar emis de societățile pe acțiuni (SA), care oferă deținătorilor anumite beneficii față de acțiunile ordinare. Acestea nu conferă drept de vot în adunarea generală a acționarilor, dar, în schimb, asigură o serie de avantaje financiare.

Drepturile deținătorilor de acțiuni preferențiale

Conform legislației din România, deținătorii acțiunilor preferențiale pot participa la vot doar în cazuri excepționale, cum ar fi lichidarea sau reorganizarea societății.

Avantajele acțiunilor preferențiale

Printre beneficiile deținerii acțiunilor preferențiale se numără:

  • Dreptul la dividende fixe, indiferent de profitul companiei (cu condiția ca societatea să nu fi înregistrat pierderi în perioada de raportare);

  • Dreptul preferențial asupra activelor companiei în cazul lichidării acesteia, înainte ca activele să fie distribuite acționarilor ordinari.

În plus, statutul unei societăți pe acțiuni poate prevedea drepturi suplimentare, cum ar fi conversia acțiunilor preferențiale în acțiuni ordinare în anumite condiții.

Conform legislației românești, acțiunile preferențiale nu pot depăși 25% din capitalul social al unei societăți pe acțiuni.

În prezent, pe Bursa de Valori București (BVB) se tranzacționează acțiuni preferențiale ale unor companii mari precum OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale, Transelectrica și Romgaz.

De ce depinde prețul unei acțiuni preferențiale?

Valoarea unei acțiuni preferențiale este influențată de mai mulți factori, inclusiv situația financiară a companiei, nivelul de rentabilitate, valoarea dividendelor și condițiile pieței bursiere. De asemenea, prețul poate varia în funcție de cererea și oferta de pe piața de capital.

Ce sunt dividendele acțiunilor preferențiale?

Dividendele acțiunilor preferențiale reprezintă plăți efectuate de companie către deținătorii acestor acțiuni. Aceste plăți se efectuează înainte de distribuirea dividendelor pentru acționarii ordinari și, de regulă, au o valoare fixă. Deși oferă o siguranță mai mare a încasării dividendelor, acțiunile preferențiale nu oferă deținătorilor drept de vot în cadrul adunărilor generale ale acționarilor.