Asigurarea ipotecară
Asigurarea ipotecară este o metodă de protecție a băncilor care oferă credite ipotecare debitorilor, împotriva diverselor riscuri. Aceasta se realizează sub formă de asigurare a răspunderii (asigurătorul și plătitorul – clientul, beneficiarul – banca) și asigurare a riscurilor financiare (asigurătorul, plătitorul și beneficiarul – banca).
La acordarea unui credit ipotecar, banca poate oferi clientului mai multe tipuri de asigurare – asigurare a proprietății, asigurare de titlu de proprietate, asigurare a vieții și sănătății debitorului. După cum este neplăcut pentru debitori, sănătatea și chiar viața lor au o valoare mai mică pentru bănci decât protecția proprietății imobiliare, care este oferită instituțiilor financiare drept garanție pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale clienților. Prin urmare, aproape în orice produs ipotecar al băncilor există cerința de asigurare obligatorie a bunului imobiliar (garanției) împotriva riscurilor de pierdere/deteriorare/distrugere. Această cerință, desigur, duce la o creștere a costului creditului pentru debitor.
Asigurarea vieții și sănătății debitorilor în cadrul creditelor ipotecare este opțională, putând fi acceptată sau respinsă de clienți. Totuși, băncile sunt interesate și de această asigurare, iar pentru clienții care acceptă această ofertă, rata dobânzii pentru credit poate fi redusă.