Avansul inițial la creditul ipotecar
Avansul inițial la creditul ipotecar reprezintă partea din valoarea proprietății achiziționate cu ajutorul unui credit, pe care împrumutatul trebuie să o plătească vânzătorului din fonduri proprii. Este unul dintre parametrii esențiali ai unui credit, alături de suma, termenul și rata dobânzii.
În majoritatea programelor de credit, avansul inițial minim pentru un credit ipotecar este de 10-20% din valoarea locuinței achiziționate. Pentru creditele destinate achiziționării sau construcției unor case sau spații comerciale (de exemplu, garaje), acesta poate crește până la 30-40%. Ofertele de credite ipotecare cu avans zero sunt extrem de rare.
În multe dintre programele de credit, există o relație inversă între rata dobânzii și valoarea avansului pe care împrumutatul este dispus să-l plătească: cu cât avansul este mai mare, cu atât rata dobânzii este mai mică. Dimensiunea avansului inițial pe care îl poate suporta împrumutatul este un indicator important al capacității financiare a clientului pentru bancă.
Un avans mare reduce costul total al creditului (diminuând astfel plata suplimentară). Totuși, nu toți împrumutații pot mobiliza sume semnificative pentru a acoperi acest avans, iar unii chiar folosesc fonduri din alte surse de credit pentru a-l plăti, asumându-și o povară financiară considerabilă.