BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Balansul unei bănci

Balansul unei bănci

Definiția balansului băncii

Balansul băncii este una dintre formele fundamentale de contabilitate, în care o instituție financiară reflectă starea resurselor proprii și atrase, sursele acestora și utilizarea acestor fonduri.

Pe baza datelor din balans se realizează controlul asupra formării și utilizării resurselor bancare, stării creditelor, operațiunilor de cont curent, de numerar și a altor tranzacții ale instituției financiare.

Balansul băncii este întocmit conform planului de conturi pentru instituțiile financiare, reglementat prin instrucțiunile Băncii Naționale a României (BNR).

Conturile de balans

Conturile de balans sunt împărțite în două categorii: conturi de balans și conturi extracontabile.

Caracteristicile conturilor de balans

Pe conturile pasive de balans sunt reflectate sursele de resurse financiare pentru instituția bancară, necesare pentru acordarea de credite și efectuarea altor operațiuni financiare. De exemplu, acestea includ fondurile proprii ale băncii, capitalul suplimentar, fondurile organizațiilor și ale persoanelor fizice, precum și împrumuturile și obligațiile financiare ale băncii.

Conturile active de balans sunt utilizate pentru a reflecta operațiunile de utilizare a acestor resurse. Acestea includ numerarul în casieria băncii, creditele acordate, soldurile în conturile de corespondență, depozitele bancare, titlurile de valoare, acțiunile, participațiile, clădirile, echipamentele și alte bunuri imobilizate.

Particularitățile conturilor extracontabile

Conturile extracontabile sunt utilizate pentru a reflecta bunurile și documentele aflate în păstrare temporară la bancă, pentru comision, precum și pentru a urmări documentele de valoare, cum ar fi acțiunile, certificatele, și alte tipuri de titluri de valoare sau documente de importanță financiară.