Codul BIC al băncii
Ce este codul BIC al băncii?
Codul BIC (codul de identificare bancară) este un cod unic, utilizat pentru identificarea băncilor și a instituțiilor financiare din sistemul bancar. Deși BIC este un termen internațional, în România, sistemul utilizat pentru transferurile bancare internaționale este SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Acest cod este necesar pentru a efectua plăți internaționale și pentru a completa documentele financiare.
În România, pentru plățile interne, băncile sunt identificate prin codul IBAN (International Bank Account Number), care este folosit pentru a efectua plăți, transferuri de bani și pentru a identifica conturile bancare.
Structura codului BIC
Codul BIC este un cod internațional de 8 sau 11 caractere care ajută la identificarea băncii sau a filialei unei instituții financiare. Structura acestuia este următoarea:
• Primele patru caractere reprezintă codul băncii (de obicei abrevierea numelui băncii);
• Următoarele două caractere reprezintă codul țării (pentru România, „RO”);
• Următoarele două caractere reprezintă locația băncii (orașul sau regiunea);
• Ultimele trei caractere (opțional) pot reprezenta un cod de filială, în cazul în care există mai multe filiale ale aceleași bănci.
Codul BIC este folosit în tranzacțiile internaționale pentru a identifica banca destinatarului și a asigura corectitudinea transferului.
Cum să găsești și să afli codul BIC al băncii
Codul BIC al unei bănci poate fi găsit pe site-ul băncii respective sau în documentele bancare, cum ar fi extrasele de cont sau contractele bancare. De asemenea, codul BIC este utilizat în tranzacțiile internaționale și poate fi obținut și de la banca respectivă pentru efectuarea plăților transfrontaliere.
În România, majoritatea băncilor sunt înregistrate în sistemul SWIFT și au un cod BIC atribuit pentru a facilita tranzacțiile internaționale. De asemenea, codul IBAN, folosit pentru plățile interne, este asociat cu fiecare cont bancar.