Clusterul bancar
Clusterul bancar reprezintă concentrarea instituțiilor bancare într-o anumită zonă geografică, de exemplu, pe o stradă sau într-un cartier. Această concentrare a băncilor este determinată de diverși factori, inclusiv comoditatea pentru clienți și optimizarea proceselor operaționale.
Exemple de clustere bancare în lume
Londra, Marea Britanie: După Marele Incendiu din 1666, centrul orașului a fost reconstruit, iar multe bănci au ales City ca locație pentru birourile lor. Până în secolul XIX, City a devenit cel mai mare centru financiar, găzduind sediile centrale ale marilor corporații transnaționale și ale celor mai importante bănci.
New York, Statele Unite ale Americii: Wall Street, încă din sfârșitul secolului XVIII, este un centru financiar, unde sunt situate multe instituții financiare mari, inclusiv Bursa de Valori din New York.
Clusterizarea bancară în România
În România, există, de asemenea, tendința de a forma clustere bancare. De exemplu, în București, pe strada Lipscani, se află numeroase sucursale bancare, făcându-o un important centru financiar al orașului.