Controlling bancar
Controlling-ul bancar reprezintă un concept de management eficient al băncii, destinat să asigure succesul acesteia pe termen lung pe piață. Acesta oferă sprijin coordonator, metodologic și informațional conducerii băncii în procesul de luare a deciziilor de management. Funcția cheie a implementării controlling-ului într-o bancă este îndeplinirea unui spectru larg de sarcini: de la dezvoltarea metodelor de planificare și bugetare până la evaluarea capacităților interne ale băncii pe termen lung.
În funcție de prioritățile sarcinilor stabilite de conducere, se disting controlling-ul operațional (curent) și strategic (pe termen lung). Controlling-ul operațional reprezintă un instrument esențial pentru monitorizarea realizării obiectivelor stabilite prin controlling-ul strategic.
Procesul de implementare a controlling-ului bancar
Procesul de implementare a controlling-ului într-o bancă începe cu formarea unei structuri organizaționale eficiente, care presupune împărțirea băncii în centre de responsabilitate: centrele de afaceri, care se ocupă cu oferirea de servicii clienților, și centrele infrastructurale, care îndeplinesc funcții de suport. De asemenea, în funcție de specificul activității fiecărei unități, este necesar să se evidențieze centre de costuri, profit și venituri. Acest pas este esențial pentru determinarea rentabilității fiecărei unități și, pe baza acestei analize, pentru identificarea centrelor de afaceri cheie pentru bancă. Ulterior, pentru fiecare unitate, se stabilesc criterii de performanță, bazate pe prețul de transfer, se dezvoltă planuri și bugete, iar pe baza acestora se realizează controlul continuu și evaluarea implementării obiectivelor stabilite.
Implementarea în băncile din România
În prezent, conceptul de controlling bancar este implementat și utilizat în managementul rețelei de filiale de majoritatea băncilor cu capital străin (de exemplu, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, etc.). În România, multe dintre băncile mari și instituțiile financiare utilizează cu succes această metodă pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor și a atinge obiectivele strategice.