Comitetul de la Basel pentru Supravegherea Bancară
Comitetul de la Basel pentru Supravegherea Bancară este o organizație care reunește reprezentanți ai băncilor centrale din diferite țări, care se întâlnesc de patru ori pe an pentru a dezvolta standarde pentru activitatea bancară.
În prezent, comitetul include reprezentanți ai băncilor centrale din Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Regatul Unit, Germania, Hong Kong, India, Indonezia, Spania, Italia, Canada, China, Coreea, Luxemburg, Mexic, Olanda, Arabia Saudită, Singapore, Africa de Sud, Suedia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Turcia, Franța și Japonia.
Comitetul de la Basel se ocupă de creșterea calității supravegherii bancare în țările membre, organizează schimbul de informații între băncile centrale, dezvoltă abordări comune pentru controlul activității bancare, stabilește standarde unificate și principii directoare, și oferă recomandări băncilor centrale.
Comitetul este, în principal, cunoscut pentru cercetările și recomandările sale în privința suficienței capitalului bancar.
În prezent, subgrupurile Comitetului de la Basel acționează în patru direcții: monitorizarea conformității cu standardele actuale ale activității bancare (precum standardul „Basel-I” și „Basel-II”), lucrul asupra îmbunătățirii acestora, adoptarea standardelor internaționale de contabilitate pentru bănci și coordonarea cu alți dezvoltatori de standarde (în domeniul asigurărilor, piețele de capital etc.).
Recomandările Comitetului de la Basel nu sunt obligatorii, dar de obicei sunt reflectate în legislația țărilor membre.