Cotația valutară
Cotația valutară reprezintă prețul unei valute exprimat într-o altă monedă. De obicei, moneda utilizată pentru stabilirea cotelor valutare este dolarul american (USD).
Există trei tipuri de cotații valutare.
Cotația directă este atunci când se indică câte unități ale unei valute sunt echivalente cu un dolar american. De exemplu, cotația leului românesc este exprimată astfel: USD/RON 4,5, ceea ce înseamnă că 1 dolar costă 4,5 lei. La fel sunt cotate multe alte valute, inclusiv dolarul canadian sau yenul japonez.
Cotația inversă reprezintă, dimpotrivă, câți dolari sunt echivalenți cu o unitate din altă monedă. Aceasta este utilizată tradițional pentru lira sterlină, euro, dolarii australieni și neozeelandezi. De exemplu, GBP/USD 1,75 înseamnă că pentru 1 liră sterlină se pot cumpăra 1 dolar american și 75 de cenți.
Cotația lirei sterline este adesea numită „cablul”, în referire la cablul subacvatic care a fost instalat pe fundul Atlanticului pentru a transmite prețurile pe telegraf de la „lumea veche” la „lumea nouă” și înapoi.
Cea de-a treia cotație este cursul încrucișat (cross rate). Acesta este utilizat atunci când o monedă nu este tranzacționată direct față de alta. De exemplu, există cotația leu – dolar american. Există cotația dolarului american – dolar australian. Dar nu există o cotație directă leu – dolar australian. În acest caz, schimbul poate fi realizat printr-o altă monedă, adică prin dolarul american.
Cel mai des utilizat curs de schimb încrucișat este euro față de yenul japonez (EUR/JPY). Acesta se calculează astfel: EUR/JPY = EUR/USD x USD/JPY.